GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell ponovno povećao dividendu i najavio manja ulaganja

Shell ponovno povećao dividendu i najavio manja ulaganja
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2023 / 07:54
Autor: SEEbiz
LONDON - Britanska naftna kompanija Shell objavila je danas da će ponovno povećati svoju dividendu za 15 posto i povećati proizvodnju prirodnog plina nakon što je uprava signalizirala ponovni fokus na fosilna goriva, što je prošle godine donijelo rekordnu dobit sektoru.

Shell je odlučio postupno podizati razinu dividende nakon što je prethodna uprava napravila veliki rez s izbijanjem pandemije. S najnovijim povećanjem, koje će stupiti na snagu od drugog tromjesečja, Shellova dividenda još uvijek je oko 30 posto ispod razine prije pandemije.

Uz povećanje dividende, tvrtka je nastavila s provedbom vlastitog programa otkupa dionica u tromjesečju od najmanje pet milijardi dolara, dok se godišnja kapitalna ulaganja očekuju u rasponu od 22-25 milijardi dolara u razdoblju 2024.-2025. . u usporedbi s 23-27 milijardi dolara ove godine.

Shell i nakon povećanja zaostaje za američkim kolegama kada je u pitanju politika dividende

Naftna kompanija pokušat će razviti svoje integrirano plinsko poslovanje i stabilizirati proizvodnju nafte do 2030., nakon što je proizvodnja pala za oko 20 posto u odnosu na vrhunac 2019. Tvrtka više neće ciljati na smanjenje proizvodnje nafte za 1-2 posto godišnje, nakon što je ostvarila početni plan smanjenja proizvodnje brže od očekivanog, a sve kako bi smanjila emisiju ugljičnog dioksida.

Tvrtka je rekla da planira uložiti 10-15 milijardi dolara od 2023. do 2025. u izvore energije s niskom razinom ugljika kao što su biogoriva, vodik, punjenje električnih vozila i geološko skladištenje ugljičnog dioksida. Ova kapitalna ulaganja morat će se pridržavati misije tvrtke da isporuči veće povrate za dioničare, rekao je Shell u izjavi.

Shellove dionice na Amsterdamskoj su burzi zabilježile rast od 1,2 posto na 27,5 eura, gdje su otprilike bile prije početka pandemije.

Tagovi: Shell, Royal Dutch Shell, dividenda
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE