GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell se vraća istraživanjima u Libiji

Shell se vraća istraživanjima u Libiji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Devet godina nakon što je otišao iz Libije Shell razmatra povratak u tu zemlju s ciljem razvoja novih naftno-plinskih polja kao i projekta fotonaponske elektrane.

Riječ je o svojevrsnom iznenađenju za investitore, jer Shell polako smanjuje investicije u fosilne izvore i planira smanjivati ugljični otisak. Shell je objavio strategiju u kojoj navodi da će im trebati novi projekti kako bi osigurali postojeću razinu rezervi ugljikovodika, pošto su zalihe u postojećim naftnim i plinskim poljima rapidno pale zbog usporenih bušaćih aktivnosti, objavio je Reuters.

Plan u Libiji dogovoren je s Nacionalnom naftnom kompanijom (NOC), a podrazumijeva istraživanja u većem broju blokova kod Sirte i bazena Ghadames, kao i na moru kod Cyrenaice. Shell predlaže i razvoj starijih polja u bazenu Murzuq kao i nova polja u bloku Ain Jarbi. Također, tu je i plan gradnje sunčane elektrane kod Sirte. Plan bi trebao biti odobren u predstojećim mjesecima. Shell namjerava pomoći libijskoj naftnoj kompaniji u iskorištavanju plina koji se dobiva prilikom pridobivanja nafte, a sada se spaljuje na baklji. Također, u planu je razvoj terminala u mediteranskim lukama Es Sidr i Ras Lanuf. Pridobivi ugljikovodici trebali bi biti ponuđeni na međunarodnom tržištu, stoji u prijedlogu plana koji je vidio Reuters.

U kompanijinoj strategiji je smanjivanje pridobivanja ugljikovodika do 2% godišnje do 2030. ta 25-postotni rast ulaganja u obnovljivce i niskougljične tehnologije do 2025. U Libiji su prisutni TotalEnergies, taijanski ENI i ConocoPhillips.

Tagovi: Royal Dutch Shell, nafta, plin, Libija
PROČITAJ I OVO
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
NALOG
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
ZAGREB - Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list.
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
KADROVI
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
ZAGREB - Peter Ratatics bit će novi predsjednik Uprave Ine, dok će preostala dva mađarska člana biti Krisztian Pulay i Berislav Grašo. Uz njih će na sjednici Nadzornog odbora kompanije u srijedu biti predložena i tri hrvatska člana, doznaje Večernji list.
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
GORIVO
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
ZUERICH - Švicarska vlada najavila je u petak da će početkom listopada na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezevi kako bi osigurala opskrbu domaćeg gospodarstva naftnim derivatima.
HERA: Omogućiti kućanstvima prelazak na javnu opskrbu plinom od 1. listopada
PLIN
HERA: Omogućiti kućanstvima prelazak na javnu opskrbu plinom od 1. listopada
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je na današnjoj sjednici Upravnoga vijeća donijela Odluku o početku pružanja javne usluge opskrbe plinom krajnjim kupcima kategorija kućanstvo kojima prestaje ugovor o opskrbi plinom, izvijestila je HERA u petak.
Cijene nafte potonule ispod 87 dolara, ulagači strahuju od recesije
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte potonule ispod 87 dolara, ulagači strahuju od recesije
LONDON – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući strahovanja ulagača da će podignute kamatne stope u Europi i SAD-u izazvati recesiju i zakočiti potražnju za naftom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE