GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siemens Energy vratio se profitu zbog porasta narudžbi, prodaje indijskog udjela

Siemens Energy vratio se profitu zbog porasta narudžbi, prodaje indijskog udjela
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 11:04
Autor: SEEbiz
ESSEN - Siemens Energy ostvario je dobit u svom prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući porastu narudžbi i jednokratnoj dobiti od prodaje udjela u svojoj indijskoj podružnici matičnoj kompaniji Siemens.

Njemačka tvrtka za obnovljive izvore energije izvijestila je o neto dobiti od 1,58 milijardi eura (1,7 milijardi dolara), potaknutoj prodajom svojih 18% udjela u indijskom Siemens Limitedu za 2,1 milijardu eura.

Siemens Energy objavio je povećanje narudžbi od 23,9% u odnosu na prethodnu godinu na 15,4 milijarde eura, s omjerom knjigovodstvene i fakturirane vrijednosti od 2,01, čime je broj zaostalih narudžbi porastao na rekordnih 118 milijardi eura.

Prihodi su porasli 12,6% na usporedivoj osnovi na godišnjoj razini na 7,6 milijardi eura, s posebno dobrim rezultatima uočenim u odjelu mrežnih tehnologija tvrtke.

Dobit prije posebnih stavki porasla je na pozitivnih 208 milijuna eura, u odnosu na gubitak od 282 milijuna eura u istom tromjesečju prošle godine, kada je tvrtka bila opterećena s oko 500 milijuna eura troškova povezanih s kvalitetom u posrnuloj podružnici vjetroturbina Siemens Gamesa .

Slobodni novčani tok iznosio je negativnih 283 milijuna eura, što je "prvenstveno zbog Siemens Gamesa, koji je pretrpio visok novčani odljev zbog gubitka i nakupljanja operativnog neto obrtnog kapitala u sezonski slabom tromjesečju", rekla je tvrtka.

Siemens Energy pretrpio je tešku 2023. godinu jer su problemi s greškama u proizvodnji u Siemens Gamesi natjerali matičnu tvrtku na gubitak od 4,6 milijardi eura za fiskalnu godinu. Istraga problema s kvalitetom u odjelu vjetroturbina je u tijeku.

Glavna financijska direktorica Siemensa za energetiku, Maria Ferraro, izjavila je u srijedu za CNBC da je tvrtka zadovoljna zamahom koji je pokazao u svom poslovanju i velikim primitkom narudžbi.

"Nastavljamo raditi na problemima s kvalitetom naših Siemens Gamesa i vidjeli smo da je ovo tromjesečje bilo stabilno tromjesečje, pa kao što se i očekivalo, i korak po korak ćemo sagledati sve te probleme s kvalitetom i ispraviti ih," rekao je Ferraro .

“Imamo samo sramežljivih 42 milijarde zaostataka u našem Siemens Gamesa poslu — ovo je također rekordan zaostatak narudžbi. Otprilike polovica toga je u našem offshore poslovanju, i kao što smo rekli, pojačavamo naše objekte kako bismo doista osigurali da olakšamo izvršenje tih naloga.”

Narudžbe u diviziji mrežnih tehnologija porasle su za 32,9% na 8,24 milijarde eura, a Ferraro je rekla da očekuje nastavak zamaha.

„Mislim da nema sumnje da svaka zemlja gleda na to kako unaprijediti svoju energiju i svoju zelenu agendu, a svakako je naše poslovanje mrežnih tehnologija izvrsno spremno da doista ima koristi od tih programa, a to vidite u prvom kvartalu i nadamo se da će se nastaviti tijekom ostatka naše fiskalne godine,” dodala je.

Tagovi: Siemens Energy, Siemens
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
DEKLARACIJA
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija za naftu i plin MOL među je potpisnicima Antwerpenske deklaracije za europski industrijski dogovor, u čijem je izradi pomoglo Udruženje mađarske kemijske industrije (Mavesz), rekle su strane u zajedničkom priopćenju u srijedu.
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE