GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Širenje koronavirusa i veća libijska ponuda spustili cijene nafte ispod 41 dolar

Širenje koronavirusa i veća libijska ponuda spustili cijene nafte ispod 41 dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 41 dolar zbog ubrzanog širenja zaraze covidom 19 u SAD-u i Europi koji ugrožava potražnju za energentima i snažnog rasta libijske proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,97 dolara. U gotovo istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 39,03 dolara.

SAD je izvijestio o najvećem broju novozaraženih u petak i subotu od početka pandemije, dok su u Francuskoj novi slučajevi u nedjelju dosegnuli rekordnih više od 50.000. Italija i Španjolska uvele su nova ograničenja kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

Sve veći broj slučajeva "naglašava opasnost skorašnjeg ograničenja prijevoza i prigušuje dugoročna očekivanja potražnje", rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Na strani ponude libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) priopćila je da je ukinula „višu silu“ na naftnom polju El-Feel. Prošlog petka najavili su da će proizvodnja u idućim tjednima dosegnuti milijun barela dnevno, što znači da će se oporavljati brže no što se očekivalo.

"U okruženju u kojem ponovo jača zabrinutost za izglede za potražnju, posljednja je stvar koju tržište treba dodatna ponuda", objašnjava Warren Patterson iz banke ING.

Od siječnja Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, također bi trebali povećati proizvodnju, za dva milijuna barela dnevno, i time ublažiti rekordno ograničenje opskrbe, uvedeno početkom godine.

"OPEC + ne smije biti nemaran, mora se pozabaviti pitanjem dodatnih barela koji se pojavljuju na tržištu, inače su dani relativno stabilnih cijena nafte odbrojani", smatra Tamas Varga iz PVM-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prošli tjedan da bi mogao pristati na produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe.

Naznaka veće ponude stiže i iz SAD-a gdje su kompanije prošlog tjedna neto aktivirale pet postrojenja za vađenje nafte, najviše od svibnja, prema podacima savjetodavne tvrtke za usluge u energetskom sektoru Baker Hughes.

OPEC nije danas objavio kolika je u petak bila cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica zbog praznika u Austriji gdje mu je sjedište. U četvrtak iznosila je 40,91 dolara.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE