GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skladište plina popunjeno tek 27 posto

Skladište plina popunjeno tek 27 posto
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 09:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Popunjenost podzemnog skladišta plina (PSP) u Okoliju je 23. lipnja bila tek 27 posto, što u okolnostima mogućeg pada ili potpunog prekida isporuke plina iz Rusije otvara pitanje hoće li Hrvatska uspjeti napuniti skladište uoči zime i početka sezone grijanja, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Prema preporukama Europske komisije, ali i odluci hrvatske Vlade, skladište do 1. studenoga mora dosegnuti 90 posto popunjenosti.

Iako je popunjenost skladišta 23. lipnja bila oko milijardu kilovatsati slabija od popunjenosti u istome razdoblju prošle godine, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja tvrde kako nema razloga za bojazan oko punjenja skladišta i osiguranja dostatnih količina plina za predstojeću sezonu grijanja.

Skladište se zasad puni prema planu i navedenoj dinamici tako da 1. kolovoza 2022. popunjenost bude 63 posto kapaciteta, 1. rujna 68 posto, 1. listopada 74 posto, te 1. studenoga 90 posto kapaciteta.

I iz PSP-a Okoli uvjeravaju kako punjenje skladišta ide uobičajenom dinamikom, uz podsjećanje da "PSP nije zadužen za nabavu, već samo za osiguravanje tehničkih uvjeta za skladištenje plina".

Prema javno dostupnim podacima o stanju popunjenosti plinskog skladišta koje PSP redovno objavljuje na svojim stranicama, vidljivo je kako se tempo punjenja skladišta nakon višemjesečne hibernacije od 15. lipnja znatno ubrzao, te kako se sada odvija blizu maksimalnih dnevnih tehničkih kapaciteta utiskivanja.

Iako iz PSP-a ne objavljuju informacije o tome koji korisnik utiskuje plin, posve je izvjesno kako se radi o Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). Vlada je početkom lipnja naložila HEP-u da nabavi 270,8 milijuna metara kubnih prirodnog plina i uskladišti ga u PSP Okoli, kako bi se na domaćem tržištu omogućila nesmetana opskrba.

Inače, punjenje hrvatskog podzemnog skladišta plina odvija se tako da je kapacitet podijeljen u 86 tzv. SBU jedinica, od kojih svaka sadrži 50 gigavatsati plina. Korisnici pune i prazne skladište tako da nominiraju SBU jedinice, a trenutačno od njih 86, čak 62 drži HEP. Od toga su 52 namijenjene strateškoj rezervi plina, dok preostalih 10 HEP koristi za vlastito operativno poslovanje. Ostala 24 SBU podijeljeno je između niza domaćih i stranih trgovca plinom, kao što su Ina, PPD, E.On, MET, Geoplin, Međimurjeplin...

Prema važećoj regulativi, obveza je i tih tvrtki da i svoj dio skladišta do 1. studenoga napune do razine od 90 posto, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Tagovi: podzemno skladište plina okoli, okoli, plin, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Plan EU-a za uštedu plina na snagu stupa u utorak
UŠTEDE
Plan EU-a za uštedu plina na snagu stupa u utorak
BRUXELLES - Plan Europske unije za djelovanje u izvanrednim situacijama koji se odnosi na pripremu za moguć prekid opskrbe ruskim plinom, stupit će na snagu u utorak nakon što je u ponedjeljak objavljen u službenom glasilu EU-a.
Azerbajdžan u sedam mjeseci povećao izvoz plina za 24 posto
PLIN
Azerbajdžan u sedam mjeseci povećao izvoz plina za 24 posto
BAKU - Azerbajdžan je u razdoblju od siječnja do srpnja 2022. izvezao 12,9 milijardi kubičnih metara plina, od čega je 6,5 milijardi kubičnih metara otišlo u Europu, objavila je danas tiskovna služba tamošnjeg ministarstva energetike.
Cijena nafte na najnižoj razini u više mjeseci
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte na najnižoj razini u više mjeseci
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su se kretale oko najnižih razina u više mjeseci, budući da je dugotrajna zabrinutost oko slabljenja potražnje zbog loših gospodarskih izgleda nadišla pozitivne gospodarske podatke iz Kine i SAD-a.
Europska skladišta plina se pune, ali uz visoku cijenu
VISOKA CIJENA
Europska skladišta plina se pune, ali uz visoku cijenu
ZAGREB - Europske zemlje će po svemu sudeći uspjeti napuniti plinska skladišta prije zime onako kako su planirale, ali će troškovi iznositi više od 50 milijardi eura, deset puta više od prosjeka troškova punjenja prošlih godina, piše Reuters.
Sutra znatno pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Sutra znatno pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE