GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za embargo na uvoz ruske nafte

Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za embargo na uvoz ruske nafte
EMBARGO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2022 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
BRATISLAVA - Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za uvođenje embarga Europske unije na rusku naftu, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Richard Sulik.

Slovačka gotovo sav uvoz sirove nafte prima preko naftovoda Družba, još iz sovjetskog razdoblja, te je zajedno s Mađarskom, koja također uvelike ovisi o ruskim fosilnim gorivima, zatražila izuzeće iz embarga na uvoz ruske nafte.

Europska komisija je ranije danas predstavila prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

"Slažemo se s novim paketom sankcija, ali nam je potrebno prijelazno razdoblje za prilagodbu novoj situaciji", rekao je Sulik.

"Danas se raspravlja o trajanju prijelaznog razdoblja", dodao je.

Po njegovim riječima, dulje prijelazno razdoblje bi dalo dovoljno vremena da se osiguraju alternativni dobavni pravci.

Dnevni zahtjevi za isporukom ruskog plina preko Ukrajine u Europu, kroz slovačku granicu na lokaciji Velke Kapusany, porasli su u ponedjeljak na najvišu razinu od kraja studenoga, pokazali su podaci slovačkog operatora TSO Eustream.

Ti su zahtjevi putem Velke Kapusany iznosili oko 993.407 megavat sati (MWh) dnevno u ponedjeljak, najviše od 30. studenog, pokazuju podaci.

Veleposlanici 27 zemalja članica EU-a mogli bi usvojiti prijedloge Komisije već ovaj tjedan kako bi ubrzo nakog toga bili pretočeni u zakon.

Tagovi: ruska nafta, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE