GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovački regulator izdao dozvolu za rad novog nuklearnog reaktora

Slovački regulator izdao dozvolu za rad novog nuklearnog reaktora
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2021 / 17:35
Autor: SEEbiz / H
BRATISLAVA - Slovački regulator za nuklearnu energiju objavio je u četvrtak da je izdao dozvolu za priključenje na mrežu novoizgrađenog bloka 3 u nuklearnoj elektrani Mochovce.

Nuklearka u vlasništvu Slovenske Elektrarne, čiji su pak vlasnici slovačka vlada, talijanska energetska tvrtka Enel i češka skupina EPH, počela je gradnju trećeg i četvrtog bloka krajem 80-ih, a 90-ih radovi su zaustavljeni.

Izgradnja novih blokova, koji se temelje na ruskoj tehnologiji VVER sa Siemensovim i Arevinim upravljačkim sustavima, nastavljena je prije više od deset godina, uz konstantno probijanje rokova i financijske konstrukcije.

U 2019. godini troškovi gradnje procijenjeni su na gotovo 5,7 milijardi eura.

Regulator je danas objavio da nuklearno gorivo može biti postavljeno u reaktor tek nakon što dozvola postane pravomoćna, što bi u slučaju prosvjeda moglo značiti nekoliko mjeseci.

Slovačka kompanija potvrdila je da je dozvola izdana, no njezini zaposlenici nisu željeni navoditi dodatne detalje.

Na internetskoj stranici Slovenske Elektrarne stoji da je blok 3 dovršen 99,95 posto, a blok 4 88 posto.

Očekuje se da će dva nova bloka u Mochovcu pokriti oko četvrtine slovačkih potreba za energijom.

Puštanje u rad bloka 3 omogućit će Slovačkoj da po prvi puta od 2007. postigne energetsku samodostatnost, priopćila je danas kompanija.

Slovenske Elektrarne, vodeća slovačka elektroenergetska kompanija, ima dvije nuklearke u Mochovcu, jednu u Jaslovskim Bohunicama, te još 35 hidroelektrana i dvije elektrane na ugljen, navodi Reuters.

Tagovi: nuklearna elektrana Mochovce, Slovenske Elektrarne, nuklearna energija
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE