GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Benzin i dizel izvan autocesta od utorka poskupljuju za 1,5 lipu

Slovenija: Benzin i dizel izvan autocesta od utorka poskupljuju za 1,5 lipu
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz

LJUBLJANA - U ponoć će rasti cijene goriva za vancestovne vožnje. Litra 95-oktanskog benzina poskupjet će za 1,5 centa i u idućih 14 dana koštat će 1,374 eura. S 1,504 eura skuplja će i litra dizela za 1,5 cent. Litra lož ulja poskupjet će za 1,9 centi na 1,097 eura.

Ove cijene vrijedit će do ponedjeljka, 27. ožujka, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Za spremnik od 50 litara bezolovnog 95-oktanskog benzina tako će od utorka na benzinskim postajama izvan raskrižja autoceste trebati izdvojiti 68,70 eura. Da cijena nije regulirana i da potrošači nisu oslobođeni plaćanja ekoloških davanja, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, litra benzina koštala bi oko 1,471 euro, a za 50 litara bi se oduzelo 73,55 eura. S spremnikom od 50 litara potrošač štedi 4,85 eura, izračunali su u ministarstvu.

Za 50 litara dizela sada ćete na benzinskim postajama izvan autocesta morati izdvojiti 75,20 eura. Bez regulacije i oslobođenja plaćanja ekološke pristojbe litra bi koštala 1,612 eura, pa bi potrošač za 50 litara platio 80,60 eura. To znači da potrošač ulijevanjem dizela u spremnik od 50 litara štedi 5,40 eura.

Ušteda pri kupnji 1000 litara lož ulja, za koje će od utorka trebati izdvojiti 1097 eura, ministarstvo je izračunala na 154 eura.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva i 0,0994 eura za litru bezolovnog goriva. Benzin od 95 oktana, a za lož ulje najviše 0 08 eura po litri.

Vlada je 21. lipnja 2022. reregulirala cijene bezolovnog 95-oktanskog benzina i dizelskog goriva. U međuvremenu trgovci sami određuju cijene motornih goriva na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od utorka na hrvatskim crpkama pojeftinjuje gorivo.
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
PREGOVORI
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
BEOGRAD - Srbija pregovara sa partnerima iz Azerbejdžana o količini i cenama gasa koji će dobijati preko gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, potvrdili su za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike.
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ZAGREB - "Neki energetičari to tvrde već desetljećima, ali osjećali smo ranije određenu šutnju ili pritisak iz nekih krugova. Nisam tada znao s kojih, ali očito s istočne strane jer je uvoz energije sa zapada bio konkurencija uvozu s istoka".
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
ŠVERC
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
RIM - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Bologni i talijanska financijska policija zamrznuli su imovinu pet osoba i dvije tvrtke u vrijednosti od 149 milijuna eura zbog ilegalne trgovine gorivom.
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
DOGAĐAJI
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
OPATIJA - U opatijskom hotelu Milenij održana je konferencija “Kvarner kao energetsko čvorište”, u organizaciji Novog lista, na kojoj je bilo riječi o brojnim do sad ostvarenim i planiranim projektima u energetici i infrastrukturi koji Rijeku i Kvarner sve snažnije pozicioniraju kao energetsko čvorište važno na razini ne samo Hrvatske, već i susjednih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE