GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija jako zainteresirana za plin iz LNG terminala na Krku

Slovenija jako zainteresirana za plin iz LNG terminala na Krku
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2022 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
OMIŠALJ - Slovenija je jako zainteresirana plin iz LNG terminala na Krku, koji je osigurao dodatni kapacitet od 300 milijuna prostornih metara prirodnog plina za što će biti raspisan natječaj, rečeno je u ponedjeljak nakon sastanka ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i slovenskog ministra infrastrukture Jerneja Vrtovca.

Vrtovec je rekao da Slovenija razmatra diversifikaciju dobave plina, kako ne bi bila ovisna o dobavi iz jedne države, odnosno iz Rusije. Naglasio je da će LNG terminal povećati kapacitet i objaviti natječaj za 300 milijuna prostornih metara plina te da je Slovenija jako zainteresirana da bude dio tog dogovora.

Infrastruktura za taj plin je uspostavljena i ne treba novih nadogradnji za tu količinu, rekao je Vrtovec i istaknuo da bi tako Slovenija preko LNG terminala u Omišlju dobavila gotovo jednu trećinu potrebnog plina.

Na pitanje je li Slovenija zainteresirana za izgradnju još jednog reaktora u nuklearki Krško te bi li Hrvatska bila uključena, rekao je da je Slovenija za to jako zainteresirana i da će se o tome razgovarati.

Ministar Ćorić je rekao da su kapaciteti terminala od 2,6 milijarda prostornih metara plina na godinu zakupljeni do 2027., ali da je kapacitet bez dodatnih ulaganja podignut na 2,9 milijardi. Potvrdio je da će biti objavljen natječaj za zakup tih dodatnih količina. Kapacitet se nakon povećanja na 2,9 milijardi još može povećati, ali uz dodatne infrastrukturne radove operatera Plinacoa na magistralnom plinovodu i sada se taj scenarij analizira, rekao je Ćorić.

Istaknuo je da je terminal izgrađen kako bi Hrvatska i europske zemlje dobile alternativni dobavni pravac te da veseli ako će Slovenija, odnosno slovenski Geoplin, dobiti 250 do 300 milijuna prostornih metara plina na godinu.

Ćorić je rekao da će tender biti slobodan, da Geoplin ima interes te se ne očekuje interes drugih strana, budući da plinska cijev prema Mađarskoj posve koristi svoj kapacitet. Sada prema Mađarskoj možemo isporučiti 1,7 milijardi prostornog metara plina s postojećim kapacitetom, a Hrvatska svoje kapacitete više- manje namiruje pa ovaj dodatni kapacitet i plin ima lijepi potencijal da ode upravo u Sloveniju, kazao je.

Ćorić je naglasio da najveći dio plina koji dođe na terminal i ostaje u Hrvatskoj.

"Naše tržište, sektor stanovništva i poduzeća, izgradnjom ovog terminala dobilo je sigurnu alternativnu dobavu plina," zaključio je Ćorić.

Suradnju Hrvatske i Slovenije u energetici ocijenio je "više nego dobrom", a teži odličnoj.

Izvijestio je kako je dogovoreno formiranje skupine na razini ministarstava energetike, koja će se baviti ključnim pitanjima, a to se ponajprije odnosi na LNG, energetsku infrastrukturu i NE Krško.

Nuklearna energija da, ali proizvodnja ne u Hrvatskoj

Ćorić je rekao da Hrvatska nema ništa protiv proizvodnje električne iz nuklearne energije, ali ne u Hrvatskoj. Uz postojeći objekt u Krškom, ako Slovenija bude išla u izgradnju drugog bloka, Hrvatska je zainteresirana za taj stabilan izvor električne energije kojima bi se dodatno namirile hrvatske potrebe, rekao je.

Što se tiče električne energije, Hrvatska će, kako je rekao, povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Gorivo bi trebalo pojeftiniti

Na pitanje o promjenama cijena goriva od sutra, Ćorić je rekao da će "dizeli ići 80 lipa dolje, a benzin 36 ili 37 lipa." Rekao je da ćemo, kako danas stvari stoje, vjerojatno imati daljnje pojeftinjenje, ali da se ne može sigurno reći kako će se cijene kretati.

Na pitanje hoće li i kako država pomoći Brodosplitu, rekao je da to ovisi o razgovorima te tvrtke i HBOR-a. Hrvatska je stala iza brodogradnje i Brodosplita u jednom trenutku s ogromnim sredstvima koja su uložena u restrukturiranja, a nastavak brodogradnje, neovisno o kojem se brodogradilištu radi, zahtjeva pune knjige narudžbi i profitabilno poslovanje, kazao je.

Tagovi: LNG terminala, Geoplin, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE