GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Od početka godine benzin skuplji 18 posto, a dizel 10 posto

Slovenija: Od početka godine benzin skuplji 18 posto, a dizel 10 posto
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2021 / 20:12
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Iako cijene nafte posljednjih tjedana neprestano rastu, 95-oktanski benzin i dizel nisu išli u korak. U usporedbi sa sredinom ožujka, benzin je čak nešto jeftiniji u cijeloj zemlji, a cijene dizela nisu se značajno promijenile.

Na jesen je vlada odlučila u potpunosti liberalizirati cijene svih naftnih derivata. Regulirao je cijene od 2000. godine, a zatim je u ožujku 2016. najprije pustio cijene lož ulja i 98-oktanskog benzina, a u studenom iste godine cijene 95-oktanskog i dizelskog goriva na benzinskim crpkama na autocestama i brzim cestama. Prošle je godine objavio i cijene 95-oktana i dizelskog goriva, koje je tijekom epidemije covida-19 držao na jednom euru nekoliko mjeseci.

Izvan autocesta i brzih cesta, cijene oba motorna goriva prvo su porasle iznad jednog eura nakon puštanja, no onda je cijena benzina pala i zadržala se ispod jednog eura nekoliko tjedana. Ovu je granicu premašila sredinom prosinca.

Početkom godine cijene motornih goriva postupno su rasle postupnim rastom cijena nafte te su sredinom ožujka bile oko petine više nego liberalizacijom.

Nakon nešto izraženijeg pada cijena nafte sredinom trećeg mjeseca ove godine, kada su se cijene nafte u SAD-u približile 55 dolara za gotovo 159-litrenu barel, a nafte Brent 60 dolara, trend posljednjih tjedana, unatoč oscilacijama, pokazuje rast opet na oko 65 oz. blizu 69 dolara za barel.

Prema podacima s web stranice gorivo.si, litra 95-oktanskog benzina trenutno košta nešto manje od 1,18 eura po zemlji izvan autocesta i brzih cesta, a za dizel manje od 1,21 eura. Cijene dizela nisu se značajnije promijenile u odnosu na situaciju sredinom ožujka, dok su cijene 95-oktanskog benzina niže za cent.

S obzirom na situaciju na prijelazu iz 2020. u 2021. godinu, 95-oktanski benzin u međuvremenu je i dalje skuplji za blizu 18 posto, a dizel za oko 10 posto.

Tagovi: cijene goriva, benzin, eurodizel, nafta, Brent nafta, LPG plin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE