GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Od ponoći ozbilčjno pojeftinjenje goriva

Slovenija: Od ponoći ozbilčjno pojeftinjenje goriva
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2023 / 16:46
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Benzin od 95 oktana na benzinskim postajama u Sloveniji izvan autocesta u ponoć će pojeftiniti za 2,6 centi na 1,508 eura, dizel za 6,4 centa na 1,544 eura, a lož ulje za 6,3 centa na 1,132 eura po litri. Trošarine ostaju nepromijenjene, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike.

Nove cijene vrijedit će do uključivo 4. prosinca.

Trošarina za benzin od 95 oktana trenutno je utvrđena u iznosu od 0,49051 eura po litri, a za dizelsko gorivo 0,42267 eura. Da cijene nisu regulirane, prema procjeni ministarstva, za litru benzina trebalo bi izdvojiti oko 1,546 eura, a za litru dizela oko 1,595 eura.


Trošarina je utvrđena u iznosu od 0,11577 eura po litri lož ulja. Da cijene lož ulja nisu regulirane i da se uzmu u obzir svi dosadašnji porezi i doprinosi, za litru lož ulja trebalo bi izdvojiti oko 1269 eura.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva i 0,0994 eura za litru bezolovnog goriva. Benzin od 95 oktana, a za lož ulje najviše 0 08 eura po litri.

Cijene usluga izvan autocesta i brzih cesta izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja dolara i eura. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.

Tagovi: gorivo, lož ulje, cijene goriva, benzin
PROČITAJ I OVO
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
KADROVI
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
LJUBLJANA - Nakon nešto manje od četiri godine Matija Bitenc oprašta se od uprave energetske tvrtke Petrol.
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE