GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Od ponoći rastu cijene benzina i dizela

Slovenija: Od ponoći rastu cijene benzina i dizela
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2023 / 16:26
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Od ponoći se mijenjaju cijene goriva izvan autocesta. Litra 95-oktanskog benzina bit će skuplja za tri centa i stajat će 1,412 eura po litri u idućih 14 dana, dok će dizelsko gorivo biti skuplje za 0,6 centi i stajat će 1,432 eura po litri. Lož ulje će poskupjeti jedan cent na 1,020 eura po litri.

Nove cijene vrijedit će do 19. lipnja, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike.

Da se ne reguliraju cijene 95-oktanskog benzina i da potrošači ne budu oslobođeni plaćanja doprinosa za obnovljive izvore energije i kogeneraciju toplinske i električne energije, prema procjenama Ministarstva, za litru tog benzina trebalo bi izdvojiti oko 1461 euro. . Potrošač tako štedi 2,45 eura za spremnik od 50 litara. U slučaju dizelskog goriva, ako se doprinos ne regulira i ne oslobodi, za litru bi trebalo izdvojiti oko 1,483 eura, a potrošač bi tako za 50 litara uštedio 2,55 eura.

U novom 14-dnevnom razdoblju za litru lož ulja trebat će izdvojiti 1,020 eura po litri. Da te cijene nisu regulirane i da se uzmu u obzir svi dosadašnji porezi i doprinosi, za litru bi trebalo izdvojiti oko 1,118 eura. Ministarstvo je izračunalo da kupnjom 1000 litara potrošač štedi 98 eura.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva i 0,0994 eura za litru 95 -oktanski benzin, a za lož ulje maksimalno 0, 08 eura po litri.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama i dalje će se obračunavati prema metodologiji koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste određuju sami trgovci.

Tagovi: cijene goriva u sloveniji, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
Filipović o Oršuliću: Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije
OČEKIVANJA
Filipović o Oršuliću: Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije

MARIJA BISTRICA - Ministar gospodarstva Davor Filipović u Dnevniku N1 komentirao je izbor Vice Oršulića kao v.d. predsjednika Uprave HEP-a, ali i još neke aktualne teme, kao što je nedavni incident na zagrebačkom Jakuševcu.

Poljska odobrila gradnju 24 mala nuklearna reaktora
REAKTORI
Poljska odobrila gradnju 24 mala nuklearna reaktora
VARŠAVA - Poljska je dala zeleno svjetlo za izgradnju 24 mala modularna nuklearma reaktora na šest lokacija, rekli su danas čelnici tvrtke koja će graditi postrojenja.
Kineski izvoz zadržao cijene nafte blizu 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kineski izvoz zadržao cijene nafte blizu 75 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 75 dolara budući da su podaci o kineskom izvozu prevagnuli nad zabrinutošću za potražnju u SAD-u i Kini, osiguravši protutežu visokoj američkoj proizvodnji.
Rosneft tuži njemačku vladu
TUŽBA
Rosneft tuži njemačku vladu
MOSKVA - Ruska naftna kompanija Rosneft podnijela je njemačkom ustavnom sudu tužbu protiv vlade zbog uvođenja državne uprave u njezinoj podružnici, rekli su danas odvjetnici kompanije. U rujnu prošle godine vlada je preuzela Rosneft Deutschland povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju. U listopadu je Rosneft zbog toga podigao tužbu.
Tko je Vice Oršulić, novi šef HEP-a?
KADROVI
Tko je Vice Oršulić, novi šef HEP-a?
ZAGREB - Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice predložila HDZ-ovog Vicu Oršulića za vršitelja dužnosti predsjednika Uprave HEP-a. Ovaj 53-godišnji diplomirani inženjer elektrotehnike naslijedio je Franu Barbarića, protiv kojega je splitsko općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE