GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE

Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2024 / 21:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.

Prema podacima operatora sustava prijenosne i distribucijske mreže Eles, 1. svibnja potrošnja električne energije bila je pokrivena 59,9 posto električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, a 2. svibnja 79 posto. Oba dana električna energija u Sloveniji proizvedena je gotovo u potpunosti iz OIE, budući da nisu radile ni Nuklearna elektrana Krško ni Termoelektrana Šoštanj, kažu u ministarstvu.

Pokrivenost potrošnje električne energije električnom energijom iz OIE iznosila je 3. svibnja 78,6%, a 4. svibnja 100,7%.

Riječ je o podacima iz prijenosne mreže, što znači da proizvodnja iz disperziranih elektrana na obnovljive izvore energije (sunčane elektrane, male hidroelektrane i vjetroelektrane), koje su priključene na distribucijsku mrežu, nije uzeta u obzir.

„S OIE smo pokrili čak znatno veću potrošnju nego što pokazuje službena statistika, budući da smo već krajem ožujka imali više od 46.000 individualnih samodostatnih solarnih elektrana, a proizvodnja iz tih elektrana nije uključena u prikazanu statistiku. od strane Elesa", kažu u ministarstvu.

Podaci su na dnevnoj razini, dok na satnoj razini Slovenija u određenim satima izvozi električnu energiju jer proizvodi više nego troši, dok u ostalim satima uvozi dio struje jer je potrošnja veća od vlastite proizvodnje.

„Za povećanje samodostatnosti iu ovim satima ima smisla veća integracija skladišta i sustava energije, s crpnim hidroelektranama i većim, sustavnim baterijskim sustavima s dovoljnom snagom i kapacitetom prvenstveno za skladištenje električne energije. Na taj bismo način mogli skladištiti više električne energije u razdobljima dana kada je proizvodnja veća od potrošnje, te je koristiti kada je proizvodnja manja od potrošnje", kažu u ministarstvu.

Navodi se da je za vrijeme aktualne vlade, od 1. lipnja 2022. do kraja 2023., ukupni kapacitet solarnih elektrana više nego udvostručen te da je rast dodanog kapaciteta po stanovniku prošle godine bio najveći među zemljama EU.

Tagovi: solari, oie, obnovljivci, energija, eles, struja
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE