GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Proizvodnja električne energije u siječnju veća nego u prosincu

Slovenija: Proizvodnja električne energije u siječnju veća nego u prosincu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2023 / 13:57
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Neto proizvodnja električne energije u siječnju iznosila je 1.214 gigavat sati (GWh). U odnosu na lanjski prosinac porasla je za dva posto, a u odnosu na lanjski siječanj smanjena za jedan posto. Potrošnja kućanstava i poslovnih subjekata smanjena je u međugodišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Proizvodnja u hidroelektranama u siječnju je bila 26 posto veća nego u siječnju prošle godine, au nuklearnim elektranama 2 posto. U termoelektranama je, pak, 36 posto manje nego godinu prije.

Manju proizvodnju električne energije u termoelektranama prati i pad potrošnje goriva. Ukupna potrošnja goriva tako je bila 33 posto manja nego prije godinu dana, kažu statističari.

Slovenija je u siječnju uvezla 964 GWh električne energije, a izvezla 866 GWh električne energije. U odnosu na lanjski prosinac uvoz je veći za pet posto, a u odnosu na lanjski siječanj za 18 posto. Izvoz je na mjesečnoj razini veći za tri posto, a na godišnjoj za 27 posto.

Kućanstva su u siječnju potrošila 367 GWh električne energije. Potrošnja im je u odnosu na prosinac smanjena za dva posto, au odnosu na lanjski siječanj za šest posto.

Poslovni subjekti u siječnju su potrošili 635 GWh električne energije. To je četiri posto više nego u prosincu i četiri posto manje nego u siječnju prošle godine. S 319 GWh u siječanjskoj potrošnji dominiraju proizvodne djelatnosti. Potrošnja u tim djelatnostima bila je najveća u Ljubljani, gdje je iznosila 11,3 posto.

U siječnju su u odnosu na lanjski prosinac zabilježili smanjenje ponude ostalih naftnih derivata za 68 posto, ekstra lakog loživog ulja za 28 posto, ukapljenog naftnog plina za 10 posto, kerozina za mlazne motore za pet posto i dizelskog goriva za jedan posto.

U mjesečnoj usporedbi statističari bilježe povećanje ponude koksa za 16 posto, prirodnog plina za pet posto, motornih benzina za tri posto, te crnog ugljena i antracita za dva posto.

U odnosu na prethodni siječanj smanjene su zalihe mrkog ugljena i lignita za 46 posto, kerozinskog goriva za mlazne motore za 37 posto, crnog ugljena i antracita za 20 posto, ekstra lakog loživog ulja za 19 posto, prirodnog plina za 18 posto i koksa za sedam posto.

Tagovi: proizvodnja električne energije u Sloveniji, električna energija, TE Šoštanj
PROČITAJ I OVO
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE