GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Skuplji benzin, veće trošarine na plinsko ulje

Slovenija: Skuplji benzin, veće trošarine na plinsko ulje
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 22:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Najviše dopuštene maloprodajne cijene dizela i lož ulja u Sloveniji ostaju nepromijenjene i iznose 1,483 eura za litru dizelskog goriva i 1,115 eura za litru lož ulja. Najviša maloprodajna cijena benzina u idućih 14 dana bit će 1,288 eura po litri, što je 1,2 centa više nego dosad.

“Kada ne bismo regulirali cijene dizela i istovremeno oslobodili potrošače plaćanja ekoloških davanja, prema našim procjenama, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, morali bismo plaćati oko 1,591 euro po litri dizela. Za 50 litara platili bismo 79 55 eura, što znači da potrošač uštedi 5,4 eura pri punjenju spremnika dizela od 50 litara", poručuju iz Ministarstva gospodarskog razvoja i tehnologije.

Što se tiče benzina od 95 oktana, iz ministarstva kažu: "Ako nismo regulirali cijene NMB 95 i istovremeno oslobodili potrošače plaćanja ekološke obveze, prema našim procjenama, uzimajući u obzir sve poreze i doprinose koji su primjenjivani u prošlosti, za litru NMB 95 trebalo bi odbiti oko 1,385 eura po litri. Potrošač bi platio 69,25 eura za 50 litara, što znači da za spremnik od 50 litara pri točenju NMB 95 potrošač štedi 4,85 eura."

U slučaju spremnika lož ulja od 1000 litara, potrošač štedi 154 eura zbog izuzeća od ekoloških pristojbi i propisa, navode vlasti.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva i 0,0994 eura za litru 95 -oktanski benzin, a za lož ulje maksimalno 0, 08 eura po litri.

Vlada je na dopisnoj sjednici izmijenila trošarinu na plinsko ulje za pogon i plinsko ulje za grijanje izmjenom uredbe o utvrđivanju iznosa posebnog poreza na energente i električnu energiju. Konačne maloprodajne cijene oba goriva neće se mijenjati za kupce, napisali su.

Mijenja se trošarina na plinsko ulje za pogon s 0,3300 eura po litri na 0,33207 eura po litri, a na plinsko ulje za grijanje s 0,07875 eura po litri na 0,09144 eura po litri, priopćeno je nakon dopisne sjednice Vlade za komunikacije. Ured.

Kako dodaju, pomno se prati stanje na tržištu naftnih derivata, a Vlada prilagođava visinu trošarina na način da zadrži dostupnost maloprodajnih cijena, a istovremeno teži postupnoj normalizaciji priljeva u državni proračun uz očuvanje javnofinancijske održivosti.

S tim u vezi važno je da se srednjoročno i postupno, a da potrošači to ne osjete, ponovno uvede ekološki porez na fosilna goriva koja predstavljaju namjenski resurs za zelene investicije, dodaje Vlada.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata. Istovremeno, izvan područja autocesta i brzih cesta marže trgovaca su ograničene.

Cijene pogonskih goriva na raskrižju autocesta određuju se slobodno, a koje su ceste autoceste i brze ceste utvrđuje se uredbom o kategorizaciji državnih cesta.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin, plinsko ulje
PROČITAJ I OVO
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
DIZEL
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
MOSKVA - EU je već obustavio uvoz ruske nafte. Ali obustava uvoza i naftnih derivata kao što je dizel će i Europi zadati više problema. Svakome je jasno da zapravo i iz Turske ili Indije kupujemo ruski dizel.
Nafta iznad 80 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 80 dolara
LONDON - Nafta je na početku novog tjedna stabilizirana iznad razine od 80 dolara, a najviše brine moguće ograničenje potrošnje goriva.
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
OIE
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
ZAGREB - Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore upozorava da je od dvije tisuće megavata (MW) kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje Hrvatska treba ispuniti prema programu OIE do 2023., ostvareno tek 107,5 MW, a razlogom drži zakašnjelu i nepotpunu regulativu.
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
PLANOVI
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
LJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija Mol uskoro bi trebala početi prodavati neke od ukupno 53 benzinskih postaja koje kontrolira u Sloveniji, neslužbeno doznaje ljubljanski Dnevnik.
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ZAGREB - Europska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije kao što su dizel i benzin stupila je danas na snagu, prenose europski mediji. Energetski stručnjak Igor Dekanić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako Hrvatska nema lošu poziciju te kako ne bi smjelo biti problema u opskrbi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE