GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Skuplji benzin, veće trošarine na plinsko ulje

Slovenija: Skuplji benzin, veće trošarine na plinsko ulje
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 22:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Najviše dopuštene maloprodajne cijene dizela i lož ulja u Sloveniji ostaju nepromijenjene i iznose 1,483 eura za litru dizelskog goriva i 1,115 eura za litru lož ulja. Najviša maloprodajna cijena benzina u idućih 14 dana bit će 1,288 eura po litri, što je 1,2 centa više nego dosad.

“Kada ne bismo regulirali cijene dizela i istovremeno oslobodili potrošače plaćanja ekoloških davanja, prema našim procjenama, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, morali bismo plaćati oko 1,591 euro po litri dizela. Za 50 litara platili bismo 79 55 eura, što znači da potrošač uštedi 5,4 eura pri punjenju spremnika dizela od 50 litara", poručuju iz Ministarstva gospodarskog razvoja i tehnologije.

Što se tiče benzina od 95 oktana, iz ministarstva kažu: "Ako nismo regulirali cijene NMB 95 i istovremeno oslobodili potrošače plaćanja ekološke obveze, prema našim procjenama, uzimajući u obzir sve poreze i doprinose koji su primjenjivani u prošlosti, za litru NMB 95 trebalo bi odbiti oko 1,385 eura po litri. Potrošač bi platio 69,25 eura za 50 litara, što znači da za spremnik od 50 litara pri točenju NMB 95 potrošač štedi 4,85 eura."

U slučaju spremnika lož ulja od 1000 litara, potrošač štedi 154 eura zbog izuzeća od ekoloških pristojbi i propisa, navode vlasti.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva i 0,0994 eura za litru 95 -oktanski benzin, a za lož ulje maksimalno 0, 08 eura po litri.

Vlada je na dopisnoj sjednici izmijenila trošarinu na plinsko ulje za pogon i plinsko ulje za grijanje izmjenom uredbe o utvrđivanju iznosa posebnog poreza na energente i električnu energiju. Konačne maloprodajne cijene oba goriva neće se mijenjati za kupce, napisali su.

Mijenja se trošarina na plinsko ulje za pogon s 0,3300 eura po litri na 0,33207 eura po litri, a na plinsko ulje za grijanje s 0,07875 eura po litri na 0,09144 eura po litri, priopćeno je nakon dopisne sjednice Vlade za komunikacije. Ured.

Kako dodaju, pomno se prati stanje na tržištu naftnih derivata, a Vlada prilagođava visinu trošarina na način da zadrži dostupnost maloprodajnih cijena, a istovremeno teži postupnoj normalizaciji priljeva u državni proračun uz očuvanje javnofinancijske održivosti.

S tim u vezi važno je da se srednjoročno i postupno, a da potrošači to ne osjete, ponovno uvede ekološki porez na fosilna goriva koja predstavljaju namjenski resurs za zelene investicije, dodaje Vlada.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata. Istovremeno, izvan područja autocesta i brzih cesta marže trgovaca su ograničene.

Cijene pogonskih goriva na raskrižju autocesta određuju se slobodno, a koje su ceste autoceste i brze ceste utvrđuje se uredbom o kategorizaciji državnih cesta.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin, plinsko ulje
PROČITAJ I OVO
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE