GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina

Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2022 / 08:36
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Mjesečna proizvodnja električne energije u Sloveniji u listopadu je zbog opsežnog remonta Nuklearne elektrane Krško (Nek) i isključenja Termoelektrane Šoštanj iz elektroenergetskog sustava bila najniža u posljednjih 19 godina, a pala je za više više od pola godine u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je statistički ured. No, potrošnja je bila i za desetinu manja u međugodišnjoj usporedbi.

Neto proizvodnja električne energije tako je u listopadu prema statistici dosegnula 530 gigavat sati (GWh) i manja je za 48 posto u odnosu na rujan, odnosno 54 posto u odnosu na lanjski listopad.

Proizvodnja u hidroelektranama porasla je za devet posto na mjesečnoj razini uz normalizirane vodostaje rijeka nakon dugog sušnog razdoblja, a na godišnjoj razini za 27 posto.

U listopadu je u Neku obavljen opsežni remont koji omogućuje produljenje rada za još 20 godina, pa nuklearka nije radila.

U termoelektranama je pak proizvodnja bila 15 posto manja nego u rujnu i 53 posto manja nego godinu prije.

Istovremeno s remontom nuklearne elektrane, sredinom listopada iz elektroenergetskog sustava isključen je i šesti blok Termoelektrane Šoštanj kako bi se uštedio ugljen za hladnije zimske mjesece i u svjetlu nešto smanjenih tržišne cijene električne energije, a obustava je produljena najmanje do kraja studenoga.

Manja proizvodnja električne energije u termoelektranama praćena je padom potrošnje goriva. Ukupna potrošnja goriva tako je bila 54 posto manja nego prije godinu dana.

Zbog ispada Neka i Teša 6 tijekom dijela mjeseca uvelike je promijenjena i struktura proizvodnje energije. Ako su obično udjeli hidroelektrana, nuklearnih elektrana i termoelektrana trećinski, ovoga puta gotovo dvije trećine proizvodnje (63 posto) otišlo je u hidroelektrane, nešto manje od trećine (32 posto) u termoelektrane , a ostatak solarnim i vjetroelektranama.

Snažno smanjena proizvodnja značajno je povećala i uvoznu ovisnost Slovenije. U elektroenergetskom sustavu uvezeno je rekordnih 1210 GWh električne energije, a izvezeno 655 GWh. U odnosu na listopad prošle godine uvoz je veći za 42 posto, a izvoz manji za 16 posto.

Potrošnja električne energije u kućanstvima i gospodarstvu s 873 GWh bila je devet posto manja nego u listopadu prošle godine, ali istovremeno nešto manje od jedan posto veća nego u rujnu.

U listopadu su kućanstva potrošila 263 GWh električne energije, a poduzeća 610 GWh. S potrošnjom od 329 GWh dominira prerađivačka djelatnost. Zbog izrazito stabilnog i toplog jesenskog vremena, potrošnja električne energije u desetom mjesecu ove godine u odnosu na prethodni listopad smanjena je u kućanstvima za 12 posto, au poslovnim subjektima za sedam posto.

Opskrba energentima porasla je na mjesečnoj razini u svim kategorijama osim mrkog ugljena i lignita, kerozina za mlazno gorivo i koksa. Zalihe u ove tri promatrane kategorije smanjene su za 39,27 i 14 posto.

S druge strane, zalihe crnog ugljena i antracita povećane su za 47 posto, ostalih naftnih derivata za 26 posto, ekstra lakog loživog ulja za 25 posto, prirodnog plina za 15 posto, ukapljenog naftnog plina za 12 posto, a dizelskog goriva za devet posto. , a motorni benzin za sedam posto.

U međugodišnjoj usporedbi zalihe mrkog ugljena i lignita pale su za 63 posto, prirodnog plina za 30 posto, ostalih naftnih derivata za 29 posto, crnog ugljena i antracita za 27 posto, ekstra lakog loživog ulja za 23 posto, koksa za šest posto..

Tagovi: proizvodnja električne energije u Sloveniji, električna energija, TE Šoštanj
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu iznad razine od 85 dolara.
OPEC zadržao naftne kvote
KVOTE
OPEC zadržao naftne kvote
BEČ – Zajednički ministarski nadzorni odbor OPEC-a (JMMC), potvrdio je danas sporazume o proizvodnji nafte postignute na sastanku u siječnju i nije dao preporuku o promjeni politike OPEC-a, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu te organizacije.
Udruženje obnovljivih izvora energije HGK: Ubrzajte procedure za izdavanje energetskih odobrenja
OIE
Udruženje obnovljivih izvora energije HGK: Ubrzajte procedure za izdavanje energetskih odobrenja
ZAGREB - Dva ključna podzakonska akta koja nedostaju za kreiranje pravnog okvira za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bila su tema okruglog stola održanog u utorak na inicijativu Udruženja obnovljivih izvora energije HGK.
Savjet za Inu: Razmotreno pravno mišljenje u slučaju Ina-MOL
INA-MOL-VLADA
Savjet za Inu: Razmotreno pravno mišljenje u slučaju Ina-MOL
ZAGREB - Vladino savjetodavno tijelo Savjet za Inu u srijedu je pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića razmotrilo pravno mišljenje o učincima presude Vrhovnog suda u predmetu Sanader i Hernadi, te zadužio ministra gospodarstva Davora Filipovića za nastavak razgovora s MOL-om, izvijestila je vlada.
Hrvati opet po benzin idu u BiH
CIJENE GORIVA
Hrvati opet po benzin idu u BiH
OSIJEK - Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda, osobito duhana, lijekova, hrane i pića, Slavonci se već godinama odlučuju za šoping u susjednoj BiH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE