GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada ograničila cijene loživog ulja

Slovenska vlada ograničila cijene loživog ulja
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2022 / 07:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska Vlada je donijela uredbu prema kojoj će se od 13. rujna cijena ekstra lakog lož ulja regulirati na isti način kao i za bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo od 95 oktana. Maksimalna dopuštena marža bit će ograničena na osam centi po litri.

Cijena lož ulja regulirana je od početka studenog prošle godine do sredine svibnja ove godine.

Kako je nakon dopisne sjednice priopćeno iz Vlade, odlučili su se na reregulaciju cijena lož ulja s ciljem ublažavanja posljedica energetske krize za građane prije početka sezone grijanja. Uredba stupa na snagu u utorak, 13. rujna. Cijena lož ulja od sada će se izračunavati na temelju modelske cijene prema formuli navedenoj u uredbi, stoji u priopćenju Vlade.

Predstavnici Vlade već neko vrijeme najavljuju reregulaciju cijena tog energenta, no odluka je nešto ranije od najnovijih predviđanja premijera Roberta Goloba. Najavio je u četvrtak da će Vlada sljedeći tjedan donijeti mjere za regulaciju marži na lož ulje, a ako bude potrebno, kako je ustvrdio, spremna je u sljedećem koraku regulirati i konačne cijene.

Cijena lož ulja regulirana je već od početka studenog prošle godine do sredine svibnja ove godine. Na početku regulacije kretala se oko jedan euro po litri, u međuvremenu je pala ispod jednog eura, da bi krajem regulacije počela rasti. Istovremeno je već dosegla 1,64 eura po litri, a trenutno se kod trgovaca Petrola za litru tog energenta treba izdvojiti 1,46 eura.

Vlada je na istoj sjednici donijela još jednu odluku o sniženju maloprodajnih cijena naftnih derivata. Nakon one 2. kolovoza, kada je ukinula privremenu obustavu plaćanja ekološke pristojbe za opterećivanje okoliša emisijom ugljičnog dioksida donesenu u lipnju, ponovno ju je uvela. Izmjenom predmetne uredbe ponovno se privremeno ukida obveza plaćanja ove pristojbe za dizelsko gorivo, motorni benzin, loživo ulje i prirodni plin.

Tagovi: loživo ulje, kurilno olje, Vlada Slovenije, Robert Golob, Petrol
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy preuzeo hrvatsku tvrtku Pro Integris
AKVIZICIJE
Siemens Energy preuzeo hrvatsku tvrtku Pro Integris
ZAGREB - Simeens Energy preuzeo je hrvatsku tvrtku Pto Integris, doznaje Seenews.
Blago poskupljenje nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blago poskupljenje nafte
LONDON - Nafta je danas malo poskupila. Cijene su, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, uvelike diktirane zabrinutošću zbog usporavanja globalnog gospodarstva i neizvjesnošću oko buduće politike naftnog kartela Opec+.
Hakeri od HSE-a traže milijunsku otkupninu
CYBER SIGURNOST
Hakeri od HSE-a traže milijunsku otkupninu
LJUBLJANA - Situacija u Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) je ozbiljna, javlja TV Slovenija (TVS). Hakeri od HSE-a, neslužbeno doznaju, traže milijunsku otkupninu. Zaposlenici HSE-a danas bi trebali ostati kod kuće, a Dravske elektrarne Maribor (DEM) trebale bi raditi ručno. HSE je opovrgnuo informacije o traženju otkupnine za STA.
ERS pristupio crnogorskoj berzi električne energije
TRŽIŠTE
ERS pristupio crnogorskoj berzi električne energije
BANJA LUKA - Crnogorska berza električne energije (MEPX) priopćila je u ponedjeljak da je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) Trebinje postala dvadeset drugi član njezinog tržišta i petnaesta strana članica.
Gazprom je postavio novi rekord u isporuci plina Kini
REKORDI
Gazprom je postavio novi rekord u isporuci plina Kini
MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom postavio je novi rekord u isporuci plina u Kinu plinovodom Snaga Sibira, objavila je danas ruska kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE