GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada ograničila cijene loživog ulja

Slovenska vlada ograničila cijene loživog ulja
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2022 / 07:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska Vlada je donijela uredbu prema kojoj će se od 13. rujna cijena ekstra lakog lož ulja regulirati na isti način kao i za bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo od 95 oktana. Maksimalna dopuštena marža bit će ograničena na osam centi po litri.

Cijena lož ulja regulirana je od početka studenog prošle godine do sredine svibnja ove godine.

Kako je nakon dopisne sjednice priopćeno iz Vlade, odlučili su se na reregulaciju cijena lož ulja s ciljem ublažavanja posljedica energetske krize za građane prije početka sezone grijanja. Uredba stupa na snagu u utorak, 13. rujna. Cijena lož ulja od sada će se izračunavati na temelju modelske cijene prema formuli navedenoj u uredbi, stoji u priopćenju Vlade.

Predstavnici Vlade već neko vrijeme najavljuju reregulaciju cijena tog energenta, no odluka je nešto ranije od najnovijih predviđanja premijera Roberta Goloba. Najavio je u četvrtak da će Vlada sljedeći tjedan donijeti mjere za regulaciju marži na lož ulje, a ako bude potrebno, kako je ustvrdio, spremna je u sljedećem koraku regulirati i konačne cijene.

Cijena lož ulja regulirana je već od početka studenog prošle godine do sredine svibnja ove godine. Na početku regulacije kretala se oko jedan euro po litri, u međuvremenu je pala ispod jednog eura, da bi krajem regulacije počela rasti. Istovremeno je već dosegla 1,64 eura po litri, a trenutno se kod trgovaca Petrola za litru tog energenta treba izdvojiti 1,46 eura.

Vlada je na istoj sjednici donijela još jednu odluku o sniženju maloprodajnih cijena naftnih derivata. Nakon one 2. kolovoza, kada je ukinula privremenu obustavu plaćanja ekološke pristojbe za opterećivanje okoliša emisijom ugljičnog dioksida donesenu u lipnju, ponovno ju je uvela. Izmjenom predmetne uredbe ponovno se privremeno ukida obveza plaćanja ove pristojbe za dizelsko gorivo, motorni benzin, loživo ulje i prirodni plin.

Tagovi: loživo ulje, kurilno olje, Vlada Slovenije, Robert Golob, Petrol
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE