GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada smanjuje cijenu dizela na autocestama za sve

Slovenska vlada smanjuje cijenu dizela na autocestama za sve
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2022 / 20:58
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA – Ukidanjem dvaju doprinosa na dizel gorivo slovenska vlada u četvrtak je djelovala na smanjenje njihove maloprodajne cijene koje će se primjenjivati dan nakon objave dviju uredbi u službenom listu.

Uredbe kojima se cijene dizela smanjuju primjenjivat će se samo na dizel gorivo na postajama uz autoceste, gdje su cijene zadnjih desetak dana bile sasvim liberalizirane što je izazvalo proteste vozača i povremene nestašice goriva na ostalim postajama u naseljima.

Uredbom je propisano da će niže cijene dizela na autocestama vrijediti za sve, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sjednice vlade ministar za infrastrukturu Bojan Kumer.

Dizel gorivo po toj uredbama sniženoj cijeni moći će kupovati svi, i vozači osobnih automobila, i vozači u tranzitu, dodao je time otklonivši ranije najave da će se nove cijene dizela odnositi samo za vozače transportnih vozila i putničkog prometa.

Riječ je o privremenoj mjeri koja stupa na snagu dan nakon objave u službenom listu, možda već u petak ili koji dan kasnije, pojasnio je Kumer.

Prema riječima ministra, vlada od distributera očekuje od da što više smanje svoje marže, a od vozača teretnih i putničkih vozila na dizel dobila je obećanja da više neće za gorivo skretati na lokalne pumpe u naseljima i tako stvarati gužve.

Što se tiče izvanrednog stanja na benzinskim postajama zadnjih dana, osobito proteklog vikenda i nervoza zbog nestašice nekih goriva, kazao je da je vlada od distributera dobila jamstva da su sada obnovili zalihe i da se situacija “stabilizira”.

U odluku o načinu smanjenja cijene dizel goriva na prodajnim mjestima uz autoceste išlo se i ciljano zato jer dizel više od svih ostalih goriva utječe generalno na cijenu prijevoza, a time i na povećanje konačnih maloprodajnih cijena.

Kumer nije želio komentirati odluku regulatornog tijela za tržišno natjecanje Europske unije koje je uvelo dodatni postupak dubinskog ispitivanja dogovorene transakcije u kojoj je mađarski MOL trebao preuzeti crpke OMV-a Slovenija, drugog najvećeg distributera naftnih derivata.

Europska komisija objavila je da će postupak dodatnog ispitivanja tog spajanja trajati nekoliko mjeseci, a konačnu odluku bi li MOL-ova akvizicija u Sloveniji potencijalno mogla smanjiti tržišnu konkurenciju i dovesti do kartelnih dogovora o višim cijenama i tako utjecati na inflaciju donijet će do kraja listopada ove godine.

Tagovi: cijene goriva, gorivo, benzin, dizel, Petrol, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Zapad planira ograničiti cijenu ruske nafte, to bi smanjilo cijene goriva
NAFTA
Zapad planira ograničiti cijenu ruske nafte, to bi smanjilo cijene goriva
MOSKVA - Zapadni čelnici koji su se okupili na sastanku skupine G7 odlučili su pokušati ograničiti cijenu ruske nafte, kažu neimenovani dužnosnici za CNN.
Gradnja plinovoda u istočnom Mediteranu opet aktualna
PROJEKTI
Gradnja plinovoda u istočnom Mediteranu opet aktualna
PATRAS/RIGA - Europska unija nastoji smanjiti uvoz plina iz Rusije pa ponovo razmatra gradnju istočnomediteranskog plinovoda (EastMed) kojim bi plin iz podmorja Izraela i Cipra išao plinovodima preko Grčke i Italije do ostalih zemalja EU-a.
Energetske kompanije pozivaju Francusku na štednju energije
ŠTEDNJA
Energetske kompanije pozivaju Francusku na štednju energije
PARIZ - Čelnici velikih francuskih energetskih kompanija pozvali su u nedjelju građane i poduzeća da odmah ograniče potrošnju energije kako bi se pripremili za energetsku krizu.
Skladište plina popunjeno tek 27 posto
ALARMANTNO
Skladište plina popunjeno tek 27 posto
ZAGREB - Popunjenost podzemnog skladišta plina u Okoliju je 23. lipnja bila tek 27 posto, što u okolnostima mogućeg pada ili potpunog prekida isporuke plina iz Rusije otvara pitanje hoće li Hrvatska uspjeti napuniti skladište uoči zime i početka sezone grijanja.
Cijena nafte na londonskom tržištu prošloga tjedna nepromijenjena
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte na londonskom tržištu prošloga tjedna nepromijenjena
ZAGREB – Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna ostala nepromijenjena, dok je na američkom pala drugi tjedna zaredom jer se trgovci plaše da će povećanje kamata zbog visoke inflacije izazvati usporavanje rasta svjetskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE