GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis

Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 11:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA – Specijalni investicijski fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan postigli su dogovor o strateškom partnerstvu u Solvisu, najvećem hrvatskom proizvođaču solarnih panela i integriranih fotonaponskih rješenja.

Nakon ispunjenja određenih ugovornih uvjeta i ishođenja regulatornih odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja specijalni investicijski fond, kojim upravlja Advance Capital Partners, postat će vlasnik 60% poslovnih udjela u Solvisu. Strateškim partnerstvom će se omogućiti provedba zajedničkih strateških razvojnih planova, internacionalizacija poslovanja i razvoj novih ekološki prihvatljivih energetskih rješenja, a što će uvelike doprinijeti postizanju veće energetske učinkovitosti u cijeloj regiji Adriatic.

„Zahvaljujući diverzifikaciji poslovanja i vlastitom razvoju najnaprednijih solarnih sustava Solvis je već danas vrlo uspješan na svjetskim tržištima. Naši planovi su vrlo ambiciozni, a za njihovu provedbu želimo unaprijediti korporativno upravljanje društvom, privući dodatne kvalificirane stručnjake, razviti i implementirati značajne projekte za Solvis kao i omogućiti zelenu tranziciju u regiji. Stoga smo u prvom redu željeli pronaći financijski snažnog partnera koji će razumjeti naš poslovni model i pomoći nam u sljedećoj fazi razvoja. Vjerujem da smo ga pronašli u Advance Capital Partners, koji će omogućiti daljnji rast i razvoj poslovanja Solvisa,“ rekao je Stjepan Talan, koji ostaje suvlasnik i direktor Solvisa.

„Cilj Advance Capital Partners je razviti Solvis kao vodećeg pružatelja energetskih rješenja u cijeloj Adriatic regiji te ga učiniti globalno prepoznatljivim igračem na području naprednih integriranih fotonaponskih modula (BIPV). S dodatnim financijskim sredstvima, Solvis će biti sposoban u budućnosti još učinkovitije i brže razvijati vlastite projekte sunčanih elektrana. U sljedećih 5 godina planiramo izgraditi dodatne kapacitete u regiji od oko 500 MW, a strateški razvoj u regiji pratit će trendove u području obnovljivih izvora energije, što znači razvoj Solvisa kao vodećeg regionalnog pružatelja energetskih rješenja za poslovne korisnike i kućanstva,“ rekao je Aleš Škerlak, predsjednik uprave Advance Capital Partners.

Solvis, koji je u 2023. godini ostvario više od 100 milijuna eura prihoda, zapošljava već oko 300 ljudi. Većinu svoje proizvodnje Solvis izvozi u Njemačku, Francusku, Kanadu, Nizozemsku, Tursku, Italiju, Austriju, Dansku, Španjolsku, Maroko i Dubai, a integrirani fotonaponski moduli Solvisa bili su instalirani i na krov novog Google kampusa u Silicijskoj dolini. Solvis je do sada instalirao više od 350 sunčanih elektrana i najveći je proizvođač fotonaponskih modula u jugoistočnoj Europi.

„S punom podrškom Advance Capital Partners, u sljedećim godinama želimo provesti ambicioznu strategiju, unaprijediti naše proizvodne kapacitete, ući na nova tržišta i povećati broj zaposlenih, pri čemu će sjedište tvrtke i nakon zaključene transakcije ostati u Varaždinu,“ najavio je još Stjepan Talan.

Jedna od glavnih aktivnosti Solvisa i dalje ostaje izgradnja fotonaponskih sunčanih elektrana za poslovne korisnike i privatne investitore po principu „ključ u ruke“. Po ishođenju regulatornih odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, te po zaključenju transakcije, strateški partneri zajedničkim sinergijskim učincima razvijat će planove za izgradnju najmanje 17 velikih sunčanih elektrana s ukupnom snagom od oko 250 MW do 2026. godine. Navedeni projekti konkretno će doprinijeti strateškim energetskim ciljevima Republike Hrvatske u smislu znatnog povećanja proizvodnih kapaciteta te energetske učinkovitosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Tagovi: Advance Capital Partners, Solvis, talan
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE