GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara

Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara, budući da je smanjena opskrba u SAD-u zasjenila strahovanja da bi eventualna propast velike kompanije za razvoj nekretnina mogla naštetiti kineskom gospodarstvu.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 70 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 74,62 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,62 dolara

Na američkom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokom isporuke u listopadu danas porasla 61 cent, na 70,90 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,68 dolara.

U ugovorima s rokom isporuke u studenome barelom se na američkom tržištu danas trgovalo po 72 centa višoj cijeni, od 70,86 dolara.

Ulagače su jučer uzdrmali problemi prezaduženog kineskog diva u sektoru razvoja nekretnina Evergrandea. Kompanija je ukupno dužna oko 300 milijardi dolara, a uskoro joj dospijeva 84 milijuna dolara kamata na jednu obveznicu.

Ulagači strahuju da bi propast Evergrandeea mogla uzdrmati kinesko gospodarstvo i tržišta, a trenutno nije jasno hoće li mu Peking priskočiti u pomoć.

Raspoloženje na tržištima prigušuju i očekivanja da bi američka središnja banka uskoro mogla početi zaoštravati monetarnu politiku, što će vjerojatno prigušiti i apetit investitora za rizičnijom imovinom, poput nafte.

Bojazni su ipak pale u drugi plan nakon što je Royal Dutch Shell, najveći proizvođač nafte u Meksičkom zaljevu, u ponedjeljak priopćio da će zbog štete koju je na objektima na moru izazvao uragan Ida proizvoditi naftu u smanjenom obujmu do početka iduće godine.

U ponedjeljak je u američkom dijelu Meksičkog zaljeva još uvijek bilo blokirano oko 18 posto proizvodnje nafte i 27 posto proizvodnje prirodnog plina, više od tri tjedna otkada je regijom prohujao uragan Ida, priopćio je regulatorni ured za sigurnost i zaštitu okoliša (BSEE).

Čini se da je sve veća zabrinutost za američku proizvodnju nadjačala druge čimbenike, poput ishoda sastanka odbora za monetarnu politiku američke središnje banke i bojazni da bi Evergrande mogao izazvati širu krizu, zaključuje Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u ponedjeljak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 73,47 dolara, što znači da je pala za 67 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE