GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solarna elektrana Saraorci puštena u rad

Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2024 / 17:12
Autor: SEEbiz
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).

Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije – sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.

Projekat je realizovala nemačka kompanija AVR Group, koja u Srbiji posluje od 2017. godine, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina.

Na događaju puštanja u rad elektrane prisutnima su se obratili: Bojan Lazić, glavni inženjer AVR Group, Jan Laihui, generalni menadžer PowerChina Hubei, Milan Novaković, šef kabineta ministarke za rudarstvo i energetiku i Jasmina Vojinović, gradonačelnica Grada Smedereva.

,,Veliko nam je zadovoljstvo što je solarna elektrana ,,Saraorci” izgrađena i što možemo da najavimo njeno puštanje u rad. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15.1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300MW koje planiramo da gradimo u narednom periodu. Sama izgradnja je bila veoma izazovna ali smo u ovom procesu mnogo naučili i radujemo se budućim projektima. U junu 2024. se očekuje početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu , snage od 9,95MW a odmah potom i izgradnja druge faze solarne elektrane u Saraorcima. Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što planiramo izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa”. – izjavio je Bojan Lazić, glavni inženjer AVR.

Iskorišćavanjem solarne energije, ova elektrana će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou. Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo „zelene energije“ u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.

„Ovo je rezultat zajedničkih napora svih nas i značajna prekretnica na putu razvoja zelene energije u Srbiji. To ne samo da je unelo novu vitalnost u lokalni ekonomski razvoj, već je i poboljšalo očuvanje životne sredine i efikasnost energetskog sistema zemlje. Poseta kineskog predsednika gospodina Si Đinpinga Srbiji protekla je veoma dobro i donela je značajne rezultate. U prisustvu dva šefa države, Kina i Srbija su povezale niz sporazuma o saradnji, uključujući i energetski sektor. PowerChina, kao vodeća kompanija u oblasti globalne energetske izgradnje, uvek je praktikovala koncept zelenog razvoja i promovisala energetsku transformaciju. U budućnosti, PowerChina će nastaviti da se pridržava koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast obnovljive energije koja će uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje. Ovaj projekat ima potencijal da bude značajna prekretnica, dodatno jačajući dugogodišnje prijateljstvo između Kine i Srbije.“ – izjavio je Jan Laihui, generalni menadžer PowerChina Hubei.

Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9.86 MW, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje. Povezivanja dva konzuma trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja oba konzuma. Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik. Elektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema. Elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije.

Tagovi: Saraorci, solari, awr, powerchina
PROČITAJ I OVO
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE