GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solarna elektrana Trebinje 1 na mreži do 2022.

Solarna elektrana Trebinje 1 na mreži do 2022.
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TREBINJE - Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović potpisali su danas ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju solarne elektrane Trebinje 1 na području grada Trebinja, prenio je Radio Trebinje.

Prema riječima Đokića, Vlada RS je na osnovu prethodno sprovedenog postupka u skladu sa zakonom o koncesijama, donijela odluku i dodijelila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja.

- Ova solarna elektrana je planirana da ima snagu 72,92 megavata i okvirne procijenjene vrijednosti je 100.750.000 КM. Ministarstvo je uradilo strategiju razvoja energetike u RS, kojom je planirano da se u RS do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata, a jedna od njih je i ova solarna elektrana na području grada Trebinja - istakao je Đokić.

On je dodao da je planirano da elektrana do 2022. godine bude na mreži i da je na ovaj način Vlada RS dala izuzetan doprinos i podršku razvoju Trebinja.

- Кada bude na mreži, elektrana će konstantno ostvarivati prihode, a od dijela prihoda će biti plaćena i koncesiona naknada, od koje će 500.000 КM ići u budžet grada Trebinja sve vrijeme koliko će elektrana raditi. Кoncesioni ugovor zaključen je na period od 50 godina, što znači da će 50 godina Trebinje imati konstantne prihode od rada ove elektrane, a 5 mil КM će ići u budžet RS - rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da će u periodu izgradnje elektrane biti angažovan veliki broj radnika sa ovog područja.

- To pokazuje visok nivo odgovornosti vlasti RS prema građanima i svakom području Republike, posebno prema području Hercegovine, gdje je pored ove solarne elektrane u planu da se grade i drugi energetski objekti, a neki od njih su već u toku, kao što je Hidroelektrana Dabar. Očekujemo da se u narednim danima završe sve administrativne radnje i da oko 1. novembra počne izgradnja vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja. To je takođe nova investicija od nekih 80 mil EUR, od koje će nakon što se elektrana izgradi, direktnu korist imati opština Nevesinje, negdje oko milion maraka koncesione naknade na godišnjem nivou - naveo je Đokić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je istakao da je ovo preduzeće isključivo opredijeljeno da gradi nove objekte iz obnovljivih izvora, a solarna elektrana Trebinje 1 je jedan od tih objekata.

- Ovo je peti značajan projekat ERS-a i Vlade RS u obnovljivim izvorima. Ova elektrana će imati velike benefite i po elektroenergetski sistem, proizvodiće godišnje 100 gigavat-časova električne energije. Solarna elektrana će zapošljavati određen broj ljudi jer će morati da se napravi sistem održavanja, jer njena površina je preko 120 hektara na Zubačkom platou, rekao je Petrović.

On je dodao da je urađeno mnogo posla prije potpisivanja koncesionog ugovora, a sada slijedi dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, lokacijskih uslova i nakon toga dobijanje građevinske dozvole.

Tagovi: Solarna elektrana Trebinje 1, solarna energija, Petar Đokić, Elektroprivreda RS, Trebinje, Luka Petrović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE