GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora

Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ROVINJ - U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja realizirat će se jedan od prvih domaćih pilot projekata dobivanja toplinske energije iz mora s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti.

Novi sustav temelji se na korištenju dizalica topline, takozvanom voda-voda modelu koji kao primarni energent koristi morsku vodu i u potpunosti će pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom u dvije bolničke zgrade neto površine više od 6500 kvadratnih metara, izvijestili su iz te zdravstvene ustanove.

Radi se o projektu proizvodnje ogrjevne energije iz mora naziva  (SeaHeat), vrijednosti gotovo milijun eura, a realizira se u suradnji sa partnerima među kojima su, uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u konzorciju Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o. - IRENA, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftni fakultet te partner Apenhet AS iz Kraljevine Norveške.

Osnovni cilj projekta je promovirati energetsku obnovu zaštićenih zgrada korištenjem dizalica topline koje nemaju vidljivu vanjsku jedinicu te ni na koji način ne narušavaju vizualni identitet zgrade, a istovremeno osiguravaju visoku energetsku učinkovitost.

Dizalice topline će u potpunosti pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom. Predviđa se ugradnja četiri inverterske dizalice topline 25 do 100 kW nominalnog toplinskog učinka svaka.

Jedan od važnih ciljeva projekta je i da kao ogledni primjer potakne i druge tvrtke i institucije na korištenje mora kao inovativnog izvora toplinsko-rashladne energije, edukacija i svojevrsni transfer znanja kroz partnersku suradnju više dionika.

Projekt je uspješno kandidiran za financiranje putem fondova za što je osigurano 85 posto bespovratnih sredstava od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014-2021. godine u okviru programa „Energija i klimatske promjene“.

Projektna dokumentacija izrađena je 2018. i 2019. te su ishođene sve potrebne suglasnosti, uključujući i nadležnog Konzervatorskog odjela.

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj Marinko Rade i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, potpisali su nedavno ugovor za projekt Sea for Heritage Energy Transition u vrijednosti od 955.208 eura.

Tagovi: Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja, toplinska energija iz mora, Sea for Heritage Energy Transition, Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o.
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE