GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Špekulacije o manjoj potražnji i većoj ponudi spustile cijene nafte na 81 dolar

Špekulacije o manjoj potražnji i većoj ponudi spustile cijene nafte na 81 dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 81 dolar, pritisnute špekulacijama da bi SAD mogao prodavati naftu iz rezervi i povećati ponudu dok bi potražnju mogli zakočiti visoki troškovi energije i covid 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,01 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 81,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 96 centi nižoj cijeni, od 79,83 dolara.

Cijene su pale na početku tjedna nakon što je u subotu na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda postignut sporazum kojim su fosilna goriva prvi puta označena kao ključni uzrok globalnog zatopljenja, primjećuje Reuters.

Naftna su tržišta proteklih tjedana pritisnuli jači dolar i nagađanja da bi administracija američkog predsjednika Joea Bidena mogla prodavati naftu iz strateških rezervi kako bi zauzdala cijene.

"Moguća prodaja nafte iz strateških rezervi (SPR) važan je razlog pada cijena", rekao je glavni analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop, izdvojivši i sve brže širenje zaraze covidom 19 i zabrinutost za globalnu potražnju zbog karantena i ograničenja.

Američke naftne kompanije u prošlom su pak tjednu aktivirale još bušotinskih postrojenja, potaknute visokim cijenama nafte, pokazali su podaci specijalizirane tvrtke Baker Hughes.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila je pak procjenu svjetske potražnje za naftom u četvrtom tromjesečju za 330 tisuća barela dnevno u odnosu na prognozu iz listopada, istaknuvši da visoke cijene energije ometaju gospodarski oporavak od pandemijske krize.

Europa je ponovno postala epicentar pandemije covida 19, pa su neke vlade ponovo počele razmišljati o nepopularnim strogim ograničenjima. Kina pak pokušava suzbiti širenje delta soja koronavirusa.

Ruski Rosneft, druga po veličini naftna kompanija u svijetu, nakon Saudi Aramca, upozorio je u petak na opasnost "super ciklusa" na globalnim tržištima energenata, što bi značilo da bi cijene rasle kroz dulje vremensko razdoblje budući da bi ponuda kaskala za potražnjom.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 81,64 dolara, što znači da je pojeftinio 29 centi u odnosu na prethodni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE