GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporo pokretanje proizvodnje u Teksasu podiglo cijene nafte iznad 63 dolara

Sporo pokretanje proizvodnje u Teksasu podiglo cijene nafte iznad 63 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 16:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara, poduprte očekivanjima sporog pokretanja američke proizvodnje nakon vala polarne hladnoće i blagim oporavkom potražnje od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 63,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 59,47 dolara.

Polarni val u Teksasu i drugim američkim državama u široj regiji Velike ravnice zaustavio je do četiri milijuna barela proizvodnje nafte dnevno i 600 milijuna prostornih metara plina, procijenili su analitičari.

Zaposlenima na naftnim poljima vjerojatno će trebati nekoliko dana da odmrznu ventile i ponovno pokrenu sustave i proizvodnju.

Rafinerijama će možda trebati i do tri tjedna, s obzirom na niski tlak vode i probleme u opskrbi plinom i strujom, smatraju analitičari.

Problema nisu pošteđeni ni proizvođači nafte iz škriljaca.

"Povučeno je tri četvrtine zaposlenih pa je mala vjerojatnost da će proizvodnja (nafte) frakturiranjem biti skoro obnovljeva", navode u bilješci klijentima analitičari ANZ Researcha.

"Dugoročno gledano, pad kapitalnih ulaganja američkih naftnih kompanija u proizvodnju iz škriljca prigušit će aktivnosti bušenja u ovoj godini i zadržati proizvodnju ispod pretpandemijske razine", procjenjuju.

Tržištima je potporu danas pružila i procjena američke investicijske banke Goldman Sachs da će cijena barela u drugom tromjesečju iznositi 70 dolara, te 75 dolara u razdoblju od srpnja rujna., To je deset dolara više no što je banka do sada očekivala.

"Sada predviđamo da će cijene nafte poskočiti ranije, na višu razinu, zahvaljujući nižim očekivanim zalihama i - barem kratkoročno - većim graničnim troškovima pokretanja istraživanja i proizvodnje", napisali su analitičari Goldman Sachsa.

"Potražnja nadmašuje očekivanja, a ponuda je još prigušena, što stvara veći deficit no što smo čak i mi očekivali", dodali su.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 61,30 dolara, što znači da je pala 2,13 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 67 dolara, poduprte slabijim dolarom i podacima koji pokazuju veliki pad američke proizvodnje zbog vala polarne hladnoće u Teksasu.
Zoran Miliša napušta E.ON Hrvatska
PROMJENE
Zoran Miliša napušta E.ON Hrvatska
ZAGREB - S krajem svibnja 2021. tvrtku E.ON Hrvatska sporazumno napušta Zoran Miliša, direktor E.ON-ovih operativnih kompanija za opskrbu električnom energijom i plinom.
UNDP starteški važan partner u daljem razvoju srpske energetike
PARTNERI
UNDP starteški važan partner u daljem razvoju srpske energetike
BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa stalnom predstavnicom UNDP u Srbiji Fransin Pikap o saradnji dve institucije u oblasti energetike, a posebno energetske efikasnosti, digitalizaciji i daljem unapređenju rodne ravnopravnosti.
Zelena akcija i Zelena Istra traže poništenje okolišne dozvole za TE Plomin 1
ZAHTJEVI
Zelena akcija i Zelena Istra traže poništenje okolišne dozvole za TE Plomin 1
PULA - Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je u četvrtak da su udruge Zelena akcija i Zelena Istra na Upravnom sudu u Rijeci protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja podnijele tužbu kojom traže da se poništi okolišna dozvola za termoelektranu na ugljen Plomin 1.
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 66 dolara, potaknute sporim oporavkom proizvodnje u SAD-u nakon vala polarne hladnoće i slabijim dolarom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE