GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporo pokretanje proizvodnje u Teksasu podiglo cijene nafte iznad 63 dolara

Sporo pokretanje proizvodnje u Teksasu podiglo cijene nafte iznad 63 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 16:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara, poduprte očekivanjima sporog pokretanja američke proizvodnje nakon vala polarne hladnoće i blagim oporavkom potražnje od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 63,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 59,47 dolara.

Polarni val u Teksasu i drugim američkim državama u široj regiji Velike ravnice zaustavio je do četiri milijuna barela proizvodnje nafte dnevno i 600 milijuna prostornih metara plina, procijenili su analitičari.

Zaposlenima na naftnim poljima vjerojatno će trebati nekoliko dana da odmrznu ventile i ponovno pokrenu sustave i proizvodnju.

Rafinerijama će možda trebati i do tri tjedna, s obzirom na niski tlak vode i probleme u opskrbi plinom i strujom, smatraju analitičari.

Problema nisu pošteđeni ni proizvođači nafte iz škriljaca.

"Povučeno je tri četvrtine zaposlenih pa je mala vjerojatnost da će proizvodnja (nafte) frakturiranjem biti skoro obnovljeva", navode u bilješci klijentima analitičari ANZ Researcha.

"Dugoročno gledano, pad kapitalnih ulaganja američkih naftnih kompanija u proizvodnju iz škriljca prigušit će aktivnosti bušenja u ovoj godini i zadržati proizvodnju ispod pretpandemijske razine", procjenjuju.

Tržištima je potporu danas pružila i procjena američke investicijske banke Goldman Sachs da će cijena barela u drugom tromjesečju iznositi 70 dolara, te 75 dolara u razdoblju od srpnja rujna., To je deset dolara više no što je banka do sada očekivala.

"Sada predviđamo da će cijene nafte poskočiti ranije, na višu razinu, zahvaljujući nižim očekivanim zalihama i - barem kratkoročno - većim graničnim troškovima pokretanja istraživanja i proizvodnje", napisali su analitičari Goldman Sachsa.

"Potražnja nadmašuje očekivanja, a ponuda je još prigušena, što stvara veći deficit no što smo čak i mi očekivali", dodali su.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 61,30 dolara, što znači da je pala 2,13 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE