GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija sklopila ugovor o uvozu plina iz Azerbajdžan

Srbija sklopila ugovor o uvozu plina iz Azerbajdžan
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 16:23
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ministarstva energetike Srbije i Azerbajdžana potpisali su memorandum koji otvara mogućnosti dotoka ne samo azerbajdžanskog prirodnog plina, već i tečnog plina preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i izgradnju plinskih elektrana i skladišta plina.

Nacionalne kompanije "Srbijagas" i "Socar" sklopile su i prvi komercijalni ugovor koji garantira isporuke do 400 milijuna kubnih metara plina već od iduće godine.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je, u sklopu službene posjete Bakuu, potpisala Memorandum o razumijevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbajdžana kojim se, kako se navodi u priopćenju, produbljuju odnosi u sektorima energetike, kao i komercijalni ugovor između plinskih kompanija Sokar i Srbijagas.

Potpisivanjem Memoranduma, kako je navela ministrica, produbljena je bilateralna suradnju Srbije s Azerbajdžanom u sektoru energetike i osigurana je opskrba plinom iz te zemlje u količinama do 400 milijuna kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, dok će se nakon toga dobavljati i milijardu metara kubnih plina.

Ministrica je izjavila kako je po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbajdžan kao još jednog opskrbljivača plinom.

Tagovi: Srbijagas, plin, Socar, Azerbajdžan, đedović
PROČITAJ I OVO
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
PLINOVOD
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
MOSTAR - Vladi Federacije BiH dostavljen je prijedlog Zakona o plinovodu “Južna plinska interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, kojim je predviđeno osnivanje nove istoimene kompanije sa sjedištem u Mostaru koja bi gradila novi plinovod i upravljala njime, a čiji je cilj osigurati diverzifikaciju, odnosno spriječiti potpunu ovisnost kojom je BiH desetljećima povezana s ruskim plinom, piše Večernji list.
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje za "crnim zlatom".
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE