GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbijagas do 1. maja treba da postane akcionarsko društvo

Srbijagas do 1. maja treba da postane akcionarsko društvo
REORGANIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2020 / 16:44
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i energetike formiralo je radnu grupu za praćenje plana reorganizacije Srbijagasa, koji predviđa ukupno 29 aktivnosti s ciljem da to javno preduzeće do 1. maja postane akcionarsko društvo, rečeno je danas Tanjugu u ministarstvu.

Radna grupa će kontrolisati proces reformisanja, ali i pomoći Srbijagasu da sprovede plan.

Plan reorganizacije podrazumeva, pre svega, razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između "Srbijagasa" i preduzeća "Transportgas" i "Distribucijagas Srbija", kao i njihovo licenciranje za delatnost koju obavljaju.

Vlada Srbije je 10. decembra usvojila plan reorganizacije "Srbijagasa" koji znači, navedeno je u Ministarstvu, početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora Srbije.

Sprovođenje tog plana stvoriće uslove za stabilno i sigurno snabdevanje gasom, kao i mnogo efikasnije i profitabilnije poslovanje gasnih preduzeća, a što je važno i zbog infrastrukturnih projekata koje realizuju, navode za Tanjug u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Zaključak koji je Vlada Srbije usvojila obuhvata izveštaj o do sada sprovedenim aktivnostima na reorganizaciji "Srbijagasa" i plan koji obuhvata ukupno 29 aktivnosti koje treba da budu realizovane, među kojima je najvažniji prenos imovine sa JP "Srbijagas" na preduzeća "Transportgas Srbija" i "Distribucijagas Srbija".

To jest, prenos transportnog sistema za prirodni gas, odnosno sistema za distribuciju prirodnog gasa, sa "Srbijagasa" na "Transportgas Srbija" odnosno "Distribucijagas Srbija", koje je planirano do 1. februara 2021.

Plan aktivnosti uključuje kao najvažnije – usaglašavanje organizacione strukture i opštih akata "Srbijagasa" sa Zakonom o javnim preduzećima, a rok je 31. decembar 2020.

Zatim, stvaranje uslova za certifikaciju i licenciranje delatnosti transporta gasa i distribucije gasa do 1. februara 2020. i ishodovanje licence za "Transportgas Srbija" do 15. aprila 2021, a za "Distribucijagas Srbija" do 15. marta 2021. za odgovarajuće delatnosti (transport i upravljanje transportnim sistemom, odnosno distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom).

Predviđen je prenos udela u "Transportgasu" i "Distribucijagas Srbija" sa "Srbijagasa" na Republiku Srbiju do 15. februara 2021. godine.

Planirane su izmene osnivačkih akata i upis u APR, a rok je 1. mart 2021. godine.

Planirano je do 1. aprila donošenje pravila o radu sistema za transport gasa i pravila o radu distributivnog sistema, akata o ceni pristupa sistema za transport prirodnog gasa i ceni pristupa distributivnom sistemu, donošenje i objavljivanja cene priključenja na distributivni sistem, donošenje desetogodišnjeg plana razvoja sistema za transport prirodnog gasa i petogodišnjeg plana razvoja distributivnog sistema.

Kao i donošenje plana za smanjenje gubitaka u sistemu, ako su gubici iznad tehnički opravdanog nivoa, takođe, do 1. aprila 2021.

Plan predviđa i početak rada operatora transportnog sistema "Transportgasa" i operatora distributivnog sistema "Distribucijagas Srbija" u potpunosti u skladu sa Zakonom o energetici, do 1. maja 2021.

I na kraju, promena pravne forme "Srbijagasa" u akcionarsko društvo do 1. maja 2021.

Plan za sprovođenje aktivnosti s ciljem reorganizacije JP "Srbijagas" obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima "Srbijagas" ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje te kompanije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo, reformisanje "Srbijagasa", osim što je propisano zakonima Srbije predstavlja i preuzetu međunarodnu obavezu, jer se njime sprečava najavljeno uvođenje mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, a važno je i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa EU.

Tagovi: Srbijagas, akcionarsko društvo, Transportgas, Distribucijagas Srbija
PROČITAJ I OVO
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
CILJEVI
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
MALI ZVORNIK - Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je danas da je osnovni energent EPS-a ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije i da termo kapaciteti moraju da se sačuvaju, a da je cilj i da se istovremeno povećava procenat zelene energije.
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti zbog širenja delta soja virusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo smanjiti njihovu potražnju.
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
ELEKTRANE
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
LJUBLJANA - Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
KARIJERE
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
ZAGREB - Zdravka Demeter Bubalo bit će imenovana na poziciju operativne direktorice Usluga kupcima i maloprodaje.
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE