GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štern: I da imamo svoj plin, poskupljenje ne bismo izbjegli

Štern: I da imamo svoj plin, poskupljenje ne bismo izbjegli
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2022 / 19:13
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Sve i da imamo vlastitu proizvodnju plina, to nas ne bi spasilo poskupljenja jer trgovačka društva u privatnom vlasništvu ne bi prodavala plin ispod tržišne cijene. To može samo društvo u državnom vlasništvu, takvo društvo je pod utjecajem države i država bi tada mogla utjecati na cijene.

Osim toga, Davor Štern, energetski konzultant, nekadašnji ministar gospodarstva i direktor Ine, kaže za Slobodnu Dalmaciju kako je točno da je Hrvatska nekad imala veću vlastitu proizvodnju plina i nafte te je u posljednjem desetljeću od 68 posto vlastite proizvodnje plina i dogurala do zemlje koja uvozi više od 70 posto plina. No, to se smanjenje nije počelo događati prije deset godina, traje znatno dulje vrijeme.

Mjesecima se građane priprema na vruće proljeće kada bi cijene energenata trebale skakati i u moru rasprava neki su se sjetili da Hrvatska nije gola i bosa i nije potpuni energetski siromašak. Što je s našim zalihama nafte i osobito plina, zbog čega se ne oslanjamo na vlastitu proizvodnju nego ovisimo o drugima i moramo strahovati od 1. travnja, za kada se najavljuje povećanje cijena, pitaju se neki, a ima i onih koji kritiziraju Vladu jer je dopustila da Hrvatska dođe do zemlje koja uvozi 70 posto plina, što je čini ovisnom o geostrateškim interesima.

- Točno je da smo prije desetak godina imali 68 posto vlastite proizvodnje plina dok danas uvozimo više od 70 posto plina. No, s tim se smanjenjem vlastite proizvodnje počelo negdje 2000. godine, nije to od jučer. Zvonilo se na uzbunu, govorilo se o tome. Međutim, prva Uprava Ine nije reagirala, onda je došla privatizacija i Mol koji ima potpuno drukčiji koncept i tako da je došlo do toga.

Mora biti jasno, sve i da imamo vlastitog plina, njegova bi cijena bila identična ovom plinu iz uvoza, jedino ako je proizvođač plina u državnom vlasništvu jer tada država može reći da će dati jeftiniji plin, po cijeni proizvodnje plus još neka davanja. U protivnom se proizvođač plina mora ponašati u skladu sa zakonom u trgovačkim društvima i stvarati dobit i ne može prodavati robu ispod njezine tržišne cijene. Tako da vlastiti plin ne bi mnogo toga promijenio osim što bi utjecao na sigurnost opskrbe, ali to imamo riješeno jer imamo dva pravca ulaza plina u Hrvatsku, a s LNG terminalom imamo i treći ulaz pa opskrba neće biti ugrožena osim tamo gdje distributeri neće imati novca za plaćanje plina – kaže Štern.

Dodaje da država ne može narediti da se prodaje domaći plin prodaje jeftinije, osobito ne može utjecati na trgovce koji uvoze plin te je uvjeren da će država naći mehanizam sličan onom za naftne derivate da ublaži poskupljenja.

- Stvarno se nadam da će razgovori Amerike i Rusije uroditi plodom jer je glavnina problema i poskupljenja političke prirode – ističe Davor Štern.

Opskrbljivači prirodnog plina u obvezi javne usluge udruženi u HGK-ovo interesno udruženje, prošlog su mjeseca upozorili resorno ministarstvo i Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju da bi nastavak primjene postojećeg modela tržišta plina od početka travnja mogao dovesti do urušavanja tržišta plina u državi dok građanima prijeti poskupljenje od 59 do 86 posto.

Udruženje u kojem je četrnaest opskrbljivača i distributera prirodnim plinom ukazalo je da trenutna nabavna cijena plina za kućanstva važeća do početka travnja iznosi 18,82 eura za megavatsat, dok se cijena za iduću regulacijsku godinu koja traje od 1. travnja do 31. ožujka iduće godine, određuje na temelju aritmetičke sredine terminskih ugovora na plinskoj burzi.

Tagovi: Davor Štern, plin, kompanija Ina, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima potaknute oskudnim zalihama i izgledima povećanja potražnje tijekom ljetne sezone putovanja u najvećem svjetskom potrošaču sirove nafte SAD-u.
Četiri zemlje žele pola stanovnika EU-a opskrbljivati zelenom energijom
ZELENA ENERGIJA
Četiri zemlje žele pola stanovnika EU-a opskrbljivati zelenom energijom
ZAGREB - Danska, Belgija, Nizozemska i Njemačka imaju ambiciju izgradnjom energetskih otoka u Sjevernom moru gotovo udesetostručiti proizvodnju zelene električne energije kako bi elektrane na vjetar do 2050. održivom energijom opskrbljivale pola stanovnika EU-a, izjavio je u srijedu danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen.
Klisović: Jedna od varijanti je i da Gradska plinara Opskrba otiđe u stečaj
OTKRIĆA
Klisović: Jedna od varijanti je i da Gradska plinara Opskrba otiđe u stečaj
ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je u srijedu vezano za probleme poslovanja Gradske plinare Zagreb Opskrba, kojoj je na jedan dan bio blokiran račun, da konačnog rješenja još nema, ali je jedna od varijanti da Opskrba otiđe u stečaj.
Srbija će dio svojih zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
PLIN
Srbija će dio svojih zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - Srbija će skladištiti svoj prirodni plin u mađarskim skladištima plina za iduću zimu, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u srijedu nakon razgovora sa srbijanskim ministrom financija.
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
ODLAZAK
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
LONDON - Savjetnica za sigurnost u naftnoj i pliskoj kompaniji Shell Caroline Dennett podnijela je ostavku i optužila poslovodstvo da nisu zaštitili okoliš te da kompanija "uzrokuje ekstremne štete našoj klimi, okolišu, prirodi i ljudima".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE