GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štern: Umjesto ruskog stiže iranski plin

Štern: Umjesto ruskog stiže iranski plin
PLINSKE IGRE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2022 / 10:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iranci će se ponašati pragmatično i neće propustiti priliku da se kao veliki igrači vrate na svjetsko energetsko tržište, piše u nedjelju Večernji list.

Iran i Rusija veliki su saveznici protiv SAD-a, ali s druge strane su i veliki suparnici na Bliskom Istoku. Pogotovo u Siriji gdje vode velike bitke za dominaciju i kontrolu nad tom zemljom. Iran je kroz povijest pokazao da gleda samo na svoje interese, što će zasigurno učiniti i ovaj put.

Hoće li ruska invazija na Ukrajinu i sankcije koje su SAD i zemlje članice EU uveli Rusiji pomiješati geopolitičku kartu svijeta!? Hoće li Iran, koji je do jučer bio neprijatelj broj 1 SAD-u i pojedinim zemljama članicama EU, postati iznenađujući spasitelj!?

Da Europu i Hrvatsku čekaju teški dani zbog brzine eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine pa čak i moguća nestašica plina, za Večernji list potvrdio je i energetski stručnjak Davor Štern koji je kazao da su njemačkog kancelara Olafa Scholza Amerikanci prisilili da zatvori Sjeverni tok 2.

"Budimo realni, izlaskom Velike Britanije iz EU stvari su se počele mijenjati. Stvorila se ta britansko-američka koalicija, a Europa je oslabjela izlaskom Ujedinjenoga Kraljevstva. Njima taj plin nije toliko potreban jer još uvijek imaju dovoljno plina iz Sjevernog mora koji može zadovoljiti njihove potrebe. Usto, također važno, nije Rusija isporučivala samo plin već i naftu. Vidimo da je cijena nafte otišla preko 100 dolara po barelu, a i još će rasti. To će biti veliki problem za energetiku u Europi", kaže Davor Štern koji očekuje, ako se situacija ne smiri, da će cijene plina još rasti jer su SAD i EU uveli sankcije o kojima su i govorili.

"Ako tim sankcijama bude obuhvaćen i prekid platnog prometa, onda neće ni biti plina. Mi sada ovisimo o LNG-u koji će sigurno drastično poskupjeti. Tu će Amerikanci imati jako dobar profit. Nije tu samo pitanje plina, tu je i Petrokemija i to će izazvati velike štete. To su i lijekovi, ima tu milijun stvari koje će drastično poskupjeti. LNG će dolaziti, a cijena će biti svaki dan veća jer će biti i veća potražnja", napomenuo je Štern koji je uvjeren da bi Iran, koji je druga zemlja po zalihama nafte i plina, ako mu se ukinu sankcije, mogao nadomjestiti ruski plin i naftu, piše novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab.

Tagovi: Davor Štern, plin, kompanija Ina, iranski plin, ruski plin, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE