GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štern za SEEbiz: Rijeka će nakon realiziranih investicija postati najvrjedniji dio Ine

Štern za SEEbiz: Rijeka će nakon realiziranih investicija postati najvrjedniji dio Ine
RIJEČ STRUČNJAKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 10:42
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern u razgovoru za SEEbiz kaže kako će riječka rafinerija nakon realiziranih investicija postati najvjrjedniji dio Ine.

Odluka uprave Ine i MOL grupe o izgradnji postrojenja za preradu teških ostataka nafte (koking) u Rafineriji nafte Rijeka svakako je sjajna vijest, kaže Štern. Kroz godnu-dvije Rijeka će postati tržišno vrlo ozbiljna priča.

– To je projekt koji će omogućiti dugoročni opstanak riječke rafinerije na tržištu, Ini omogućiti bolje poslovanje na tržištu, ali i zaposliti velik broj domaćih tvrtki. Povećat će se proizvodnja svijetlih derivata, odnosno benzina i dizela, što će donijeti i puno veću profitabilnost, a time i opstanak rafinerije na tržištu, smatra Štern.

- Rijeka je svakako zbog svoje idealne pozicije buduća zlatna koka Ine pogotovo ako se realizira proces revrzibiliteta tako i ruska nafta može dolaziti do Rijeke.

Štern vjeruje kako će izgradnja koking postrojenja omogućiti povećanje proizvodnje u riječkoj rafineriji, ali i da će se u tom slučaju i veći dio domaće nafte prerađivati u Rijeci, za što je potrebno stvoriti i tehničke preduvjete u JANAF-u.

- Rafinerije ponekad nisu lukrativne, a sve u svemu ovisi o kapacitetima i cijene, no svakako je bolje da imate takve modernizirane kapacitete, jasan je Štern.

Sisačka Rafinerija, s druge strane, čini se kao završena priča.

- Sisak je nerentabilan. U ovom trenutku ne bi ga se ni moglo nazvati rafinerijom. Ne mogu se nositi u profitabilnosti s potpuno obnovljenim rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj. Nažalost, početkom 2000-ih godina propuštena je velika prilika za modernizaciju sisačke rafinerije. Planovi su bili na stolu, bilo je osigurano i financiranje no čitava je priča propala zbog osobnih interesa i čudnih ambicija, pa čak bih rekao i korupcije na razini Uprave i Nadzornog odbora Ine, kaže Štern.

Protekloga tjedna u fokusu je javnosti bio izvoz nafte u Mađarsku koji je izazvao niz reakcija. U sadašnjim okolnostima privremeni izvoz nafte u Mađarsku nije sporan, kaže Štern, jer Sisak to ne može odraditi, a Rijeka prolazi kroz proces remonta, no dodao je da ne može detaljnije kometirati jer nije upoznat sa svim detaljima ovog posla.

Posljednjih su se dana pojavile i spekulacija kako bi MOL mogao biti zainteresiran za preuzimanje Janafa. Štern ne vjeruje u priču o interesu MOL-a za preuzimanjem Janafa.

- Ina je bila suvlasnik Janafa, držala je trećinu udjela. Ne vidim razloga na mađarska naftna kompanija bude vlasnik Janafa, a ne vidim da bi MOL i bio zainteresiran. Ali Mađarskoj je svakako stalo da Janafovi cjevovodi dobro funkcioniraju i sigurno je da ćemo tu u budućnosti vidjeti daljnje intenziviranje poslova, zaključuje Štern.

Tagovi: Davor Štern, kompanija Ina, Rafinerija nafte Rijeka, Rafinerija Rijeka, Janaf, Rafinerija Sisak, izvoz nafte, nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE