GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stižu velike promjene na tržištu OIE

Stižu velike promjene na tržištu OIE
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 15:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije (OIE), a na hrvatskom tržištu nas po tom pitanju čekaju brojne novosti i izazovi.

U pripremi je regulativa koja bi trebala olakšati investicije u obnovljive izvore, a implementira se i novi sustav poticanja proizvodnje.

„Jedna od lekcija koju smo naučili tijekom ove pandemije svakako je nužnost oslanjanja na domaće energetske resurse i smanjenje ovisnosti o uvozu, a to uključuje i proizvodnju energije iz OIE koja stalno i snažno raste. Ova godina će biti iznimno dinamična za sektor energetike jer nas očekuju velike promjene zakonodavnog okvira. To je odlična prilika da se otklone svi nedostaci koji su do sada uzrokovali teškoće u investiranju i implementaciji projekata“, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Konkretno, u najavi je novi Zakon o OIE i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Zajednica obnovljivih izvora energije HGK tim povodom priprema dokument koji će sadržavati trenutnu problematiku i ograničenja u području OIE, s prijedlogom suvremenih rješenja u skladu s EU. „Cilj dokumenta je na jednom mjestu obuhvatiti problematiku te dati smjernice kreatorima zakonodavnog okvira direktno s terena gdje se investitori svakodnevno susreću s problemima“, poručio je Radoš.

S njim se slaže i Ivo Čović, predsjednik Zajednice OIE HGK, koji je također istaknuo da je donošenje nove regulative šansa da otklonimo sve administrativne prepreke i nedostatke koji su do sada ograničavali razvoj OIE.

„Tržište se mijenja, na snagu je stupio premijski sustav poticanja, što svakako donosi neke nove izazove i mogućnosti. Iznimno je važno da stvorimo kvalitetan zakonodavni okvir, inače će nam se ponoviti razdoblje u kojemu se nije ulagalo u OIE“, upozorio je Čović.

Zamjenik predsjednika Zajednice za OIE HGK Tonći Panza apostrofirao je važnost suradnje nadležnog Ministarstva s investitorima za koje smatra da moraju biti uključeni u donošenje novih pravila igre.

„Trenutno je na javnoj raspravi Nacrt Zakona o tržištu električne energije u kojemu su već sada vidljive prepreke koje je nužno otkloniti. Nadležne institucije moraju poslušati glas struke kako bi se omogućio daljnji razvoj projekata“, kazao je Panza.

Na djelatnost će u narednom razdoblju, osim spomenutih zakona, utjecati i Nacionalni plan oporavka i otpornosti te novo razdoblje programiranja višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. koje donosi mnoge mogućnosti.

Inače, udjel OIE u ukupnoj potrošnji električne energije u Hrvatskoj je gotovo 50 posto, po čemu se nalazimo na šestom mjestu u EU. Cilj nam je da do 2030. godine 60 posto električne energije bude obnovljivo.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Tomislav Radoš, Ivo Čović, Tonći Panza, Hrvatski operator prijenosnog sustava, električna energija
PROČITAJ I OVO
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
CILJEVI
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
MALI ZVORNIK - Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je danas da je osnovni energent EPS-a ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije i da termo kapaciteti moraju da se sačuvaju, a da je cilj i da se istovremeno povećava procenat zelene energije.
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti zbog širenja delta soja virusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo smanjiti njihovu potražnju.
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
ELEKTRANE
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
LJUBLJANA - Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
KARIJERE
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
ZAGREB - Zdravka Demeter Bubalo bit će imenovana na poziciju operativne direktorice Usluga kupcima i maloprodaje.
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE