GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od inflacije spustio cijene nafte ispod 69 dolara

Strah od inflacije spustio cijene nafte ispod 69 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 69 dolara, pritisnute strahom od inflacije koji je potisnuo u drugi plan podatke o ubrzanom kineskom oporavku od posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 68,44 dolara. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 64,85 dolara.

Na početku tjedna trgovce je ohrabrio podatak o neočekivano snažnom rastu kineske industrijske proizvodnje u siječnju i veljači i 15-postotnom skoku aktivnosti prerade u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

"Prevladava uvjerenje da se globalna potražnja za naftom oporavlja, s obzirolm na manji broj smrtnih slučajeva povezanih sa covidom 19 u SAD-u i oporavak kineske potražnje", objasnio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Poticaj cijenama bio je i veliki američki paket pomoći u koronakrizi, koji povećava šanse za rast svjetskog gospodarstva, ali i za inflaciju, što je zabrinulo trgovce.

"Duhu inflacije postalo je prilično tijesno u boci", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Strah od inflacije tako je na početku tjedna potisnuo u drugi plan ograničenje opskrbe iz vodećih proizvođača, koji su nedavno odlučili produljiti rezove u više-manje nepromijenjenom opsegu i na travanj.

Kako bi dodatno poduprla cijene, najveća je izvoznica, Saudijska Arabija, smanjila opskrbu najmanje četiri sjevernoazijska kupca do 15 posto, rekli su u petak izvori u rafinerijskim krugovima. Mjesečna je potražnja indijskih rafinerija podmirena, dodali su.

Početkom veljače SAD je pretekao Saudijsku Arabiju i postao drugi po veličini svjetski dobavljač za Indiju, pokazali su podaci iz trgovinskih izvora.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 68,14 dolara, što znači da je porasla 75 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE