GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od širenja korone u Europi spustio cijene nafte prema 79 dolara

Strah od širenja korone u Europi spustio cijene nafte prema 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 17:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima prema 79 dolara jer se ulagači pribojavaju da bi novi val covida 19 u Europi mogao zakočiti oporavak od koronakrize, a procjenjuju i šanse za prodaju nafte iz strateških rezervi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva potonula 1,9 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,34 dolara. Nakratko se bila popela na 82,24 dolara.

Na američkom se tržištu barelom u ugovorima za isporuke u prosincu trgovalo po 1,97 dolara nižoj cijeni, od 77,04 dolara. U ugovorima za isporuke u siječnju cijena mu je također pala oko dva dolara, na 76,52 dolara.

Trgovce je danas zabrinulo opetovano širenje covida 19 u Europi. Austrija je tako prva zemlja koja je ponovo odlučila uvesti potpuni lockdown kako bi se uhvatila u koštac s novim valom zaraze koji bi mogao zakočiti gospodarski oporavak regije od koronakrize.

I Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, upozorila je da bi zbog covida 19 mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem.

"Tržište (nafte) i dalje je u osnovi u dobroj poziciji, ali blokade su sada očigledni rizik... budu li i druge zemlje slijedile primjer Austrije", naveo je u bilješci Craig Erlam iz OANDA-e.

Cijene je zakočilo i izvješće Reutersa da vlade skupine vodećih svjetskih gospodarstava razmatraju prijedlog SAD-a da koordinirano prodaju naftu iz strateških rezervi kako bi zakočile rast cijena.

Nagađanja da će Washington posegnuti za naftom iz rezervi već su u proteklim tjednima snizila cijene nafte za oko četiri dolara i trgovci su u cijene već uračunali povećanje opskrbe za 100 milijuna barela, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

Prodaja bi bila tek kratkoročno rješenje za strukturni deficit, drže.

Vodeći proizvođači u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici odlučili su povećati opskrbu za samo 400 tisuća barela dnevno u prosincu, kao što su i dogovorili ljetos, procjenjujući da će ponuda premašiti potražnju u prvim mjesecima 2022.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 79,37 dolara, što znači da je pao 1,73 dolara u odnosu na prethodni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE