GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strahovit rast zelene električne energije

Strahovit rast zelene električne energije
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 19:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Udruženje europskih elektroprivreda Eurelectric u novom je Energetskom barometru konstatiralo da se energetski sektor uspješno približava cilju dekarbonizacije sektora. Zaključuje se da se emisije ugljičnog dioksida u tom sektoru smanjuju velikom brzinom, brže nego što se očekivalo, a udio obnovljivaca se uspješno povećava.

U prvoj polovini ove godine dvije trećine sve proizvodnje električne energije dobiveno je iz izvora s niskim udjelom ugljika, a tijekom prošle godine "zelena proizvodnja" je rasla 10%.

U prvoj polovini godine OIE su u energetskom miksu dosegli 40%, a udio ugljena u proizvodnji niži je za 18%. Treba naglasiti da su u 2010. obnovljivci činili samo 20% energetskog miksa u proizvodnji električne energije, dok su lani dosegli 34%, odnosno u prosjeku 40% u prvoj polovini 2020.

Ako se ovi trendovi nastave i ispune se određeni uvjeti, značili do bi da bi do 2030. udio izvora s niskim emisijama u proizvodnji mogao dosegnuti 80%. Udio nuklearne proizvodnje, koji je u prvoj polovini ove godine bio 26% past će na 21%, a udio OIE (koji je u prvoj polovini 2020. bio 40%), mogao bi porasti na 60%. Eurelectric ističe da je pad emisija prisutan u sektoru električne energije zadnjih sedam godina a pad je zabilježen i u industriji, dok su naglo porasle emisije iz prometa.

Prema procjenama Eurelectrica, kako bi se do 2030. godine postigao 60% udjela OIE u proizvodnji električne energije, trenutni kapacitet vjetroelektrana trebao bi biti gotovo udvostručen, a kapacitet solarnih elektrana treba povećati za čak 2,9 puta u odnosu na trenutno stanje. Epidemija koronavirusa usporava projekte gradnje novih elektrana, pohrane i gradnju i održavanje mreže.

Zanimljivo je da Eurelectric naglašava da bi zakonskim izmjenama trebalo destimulirati rast uvoza jeftinije električne energije proizvedene iz fosilnih izvora iz trećih zemalja, koji se povećao s 3 TWh na više od 20 TWh godišnje u zadnjih pet godina, pri čemu su emisije iz njihove proizvodnje dva do tri puta veće nego u EU zemljama.

Tagovi: zelena električna energija, električna energija, Eurelectric
PROČITAJ I OVO
NIS povećao skladišne kapacitete u BiH
INVESTICIJE
NIS povećao skladišne kapacitete u BiH
BANJA LUKA - Kompanija G Petrol, zavisno društvo Naftne industrije Srbije, dodatno je uvećala kapacitete za skladištenje dizela u centralnom delu Bosne i Hercegovine.
Exxon Mobile ukida 1.900 radnih mjesta u SAD-u
REZOVI
Exxon Mobile ukida 1.900 radnih mjesta u SAD-u
NEW YORK - Američka multinacionalna kompanija za naftu i plin Exxon Mobile je najavila ukidanje 1.900 radnih mjesta u SAD-u jer pandemija i dalje smanjuje potražnju za gorivom.
Cijene nafte potonule prema 37 dolara, trgovci strahuju za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte potonule prema 37 dolara, trgovci strahuju za potražnju
LONDON - Cijene barela potonule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 37 dolara, pritisnute strahovanjem trgovaca da će opetovano ograničenje kretanja kako bi se suzbio novi val pandemije koronavirusa teško oštetiti potražnju.
Vlada odbila ponudu Ine za koncesiju za izgradnju u luci Urinj
ODBIJENICA
Vlada odbila ponudu Ine za koncesiju za izgradnju u luci Urinj
ZAGREB - Vlada je u četvrtak na sjednici kao neurednu odbila ponudu Ine za dodjelu koncesije s ciljem izgradnje i gospodarskog korištenja industrijske luke Urinj, kao i pomorskog dobra izvan lučkog područja, te poništila postupak davanja koncesije.
Sosa: Pri poskupljenju struje uzeti u obzir ranjive grupe
MMF-SRBIJA
Sosa: Pri poskupljenju struje uzeti u obzir ranjive grupe
BEOGRAD – Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastian Sosa kaže da poskupljenje električne energije u Srbiji treba da uzme u obzir i mogući uticaj na ranjiva domaćinstva i moguće mere za njihovu zaštitu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE