GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: Ima prostora za rast potrošnje plina

Stručnjaci: Ima prostora za rast potrošnje plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 17:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić kazao je u srijedu da ima prostora za rast potrošnje plina u Hrvatskoj, kao i za smanjenje štetnih emisija CO2, poručivši da treba pokušati što prije zamijeniti energente s većim emisijama CO2 s plinom.

"Ako uzmemo zemlje koje imaju bolji BDP od Hrvatske, vidimo da je i potrošnja iznad tisuću kubika po stanovniku, a imamo i zemalja u kojima je potrošnja preko 2000 kubika po stanovniku. U Hrvatskoj je to oko 750 kubika po stanovniku i prostora ima, ali se mora jače raditi na razvoju gospodarstva", izjavio je Pudić. Ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj kreće se oko 3 milijarde kubika na godinu.

Pudić je rekao i da treba voditi i računa o energetskoj učinkovitosti, da se plin ne rasipa. Ocijenio je da ima prostora i za razvoj plinske infrastrukture, dodavši da svaki veći tranzit LNG-a kroz Hrvatsku znači i nižu cijenu plina za hrvatske građane.

Govoreći o liberalizaciji tržišta od travnja, Pudić je rekao da su neke tvrtke, koje su u obvezi javne usluge opskrbe plinom, zadržale, neke proširile, a neke izgubila svoja područja opskrbe te da građani mogu i dalje sklapati ugovore bilo s kojim opskrbljivačem ili ga promijeniti. Lokalne tvrtke koje su izgubile obvezu javne usluge, u većini su sklopile ugovore sa svojim kućanstvima na tržišnoj osnovi.

Kako je istaknuo, veći je dio kućanstava od početka travnja, kada ih je 86,4 posto koristilo javnu uslugu opskrbe plinom a 13,6 posto kupovalo plin po tržišnim uvjetima, prešlo na tržišnu uslugu. Njihov broj se mijenja, pa ih sada oko 75 posto koristi javnu uslugu, a ostali tržišnu.

Govoreći o okrupnjavanju i preuzimanjima u distribuciji plina, Pudić je rekao da očekuje daljnju konsolidaciju i okrupnjavanja.

"Prije je gotova svaka općina imala svoju distribuciju, o cijenama je odlučivala lokalna samouprava, dok sada više ne mogu utjecati na cijenu. Izazovi su pred distributerima znatno veći, pa dolazi do okrupnjavanja i vjerujem da će se to nastaviti", kazao je.

Pritom, navodi kako je teško reći koliko bi distributera bilo optimalno za Hrvatsku, jer je to proces koji traje. Sada u hratskoj ima 30-ak distributera, a smatra da bi za 15 godina bilo optimalno postojanje njih četiri do pet.

Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin održava se od 16. do 18. lipnja, a na njemu sudjeluje oko 300 stručnjaka iz sektora plina i energetike.

Savjetnica ministra gospodarstva Kristina Posilović otvorila je skup naglasivši da Europa, unatoč brojnim društvenim izazovima s kojim se suočava, i dalje računa na plin i multifunkcionalnost prateće infrastrukture.

Spomenula je i projekt LNG terminala, kazavši je LNG Hrvatska intenzivno radi na unaprjeđenju usluga, što jedino može ostvariti njegov puni potencijal.

Siniša Kovač iz tvrtke LNG Hrvatska naveo je da je u LNG terminalu u Omišlju do sada primljeno sedam brodova s teretom ukapljenog plina te je u hrvatski plinski transporrni sustav otpremljeno gotovo 600 milijuna prostornih metara uplinjenog prirodnog plina.

Prije mjesec dana napravljena je prva operacija ponovnog pretovara ukapljenog prirodnog plina s FSRU broda "LNG Croatia" na manji brod za prijevoz plina. Uz to, od početka sljedeće godine planira se i punjenje cisterni, odnosno kontejnera na terminalu, kako bi se u lancu trgovine ukapljenim prirodnim plinom stvorila dodatna vrijednost.

Tagovi: potrošnja plina u Hrvatskoj, plin, Kristina Posilović, LNG terminal, Dalibor Pudić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara, balansirajući između očekivanja tijesne opskrbe i straha da bi širenje delta varijante koronavirusa moglo omesti oporavak od pandemijske krize.
Austrija: 100% obnovljivaca do 2030.
OIE
Austrija: 100% obnovljivaca do 2030.
BEČ - Austrijski nacionalni parlament glasao je za novi zakon o proširenju obnovljivih izvora. Zakon postavlja nacionalni cilj do 2030. godine stopostotne potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora, sa 75%.
Hakeri došli do podataka Saudi Aramca, traže 50 milijuna dolara
HAKIRANJE
Hakeri došli do podataka Saudi Aramca, traže 50 milijuna dolara
LONDON - Najvrjedniji svjetski proizvođač nafte Saudi Aramco potvrdio je za BBC da su podaci tvrtke procurili od jednog od njezinih dobavljača.
Cijene nafte porasle prema 73 dolara u očekivanju tijesne opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 73 dolara u očekivanju tijesne opskrbe
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, potaknute očekivanjima tijesne opskrbe do kraja godine zbog oporavka gospodarstva od krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa.
Austrija zabrinuta zbog moguće gradnje drugog bloka NE Krško
ZABRINUTOST
Austrija zabrinuta zbog moguće gradnje drugog bloka NE Krško
LJUBLJANA - Nakon što je Slovenija izdala energetsku dozvolu prvi korak prema postavljanju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, austrijska ministrica zaštite okoliša Leonore Gewessler ponovila je "veliku zabrinutost Austrije" zbog tih planova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE