GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Susret stručnjaka za plin: Hrvatska u boljoj poziciji nego veći dio EU-a

Susret stručnjaka za plin: Hrvatska u boljoj poziciji nego veći dio EU-a
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 12:17
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera) Danijel Žamboki izjavio je u srijedu na susretu stručnjaka za plin da se Hrvatska, i u najgorim projekcijama kada je u pitanju opskrba plinom, nalazi u neusporedivo boljoj poziciji nego većina zemalja Europske unije.

"Unatoč lošem razvoju globalnih događanja, važno je da se Hrvatska, čak i u najgorim projekcijama mogućih događanja, nalazi u neusporedivo boljoj poziciji nego većina zemalja EU. Tome doprinosi diverzifikacija dobavnih plinskih pravaca, LNG terminal i domaća proizvodnja plina, koja se i povećava", rekao je Žamboki na početku 37. međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin, koji se od 11. do 13. svibnja održava u Opatiji u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i Centra za plin Hrvatske.

Podsjećajući da je Vlada u ožujku donijela paket mjera za ublažavanje cijena energenata, Žamboki je poručio da je temeljna zadaća regulatora briga za energetske subjekte i zaštita potrošača te će ustrajati u tome.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić ocijenio je da je Hrvatska među vodećim državama kada je u pitanju zaštita kućanstva u vezi s cijenama plin.

Istaknuo je i kako se infrastruktura razvija te je LNG terminal sagrađen kada mnogi nisu vjerovali u taj projekt. "Terminal nam daje sigurnost kakvu malotko ima - da ćemo imati 800 milijuna kubika plina u idućoj godini koji će ući u naš plinski sustav iz proizvodnje te sigurnih 1,5 milijardu kubika iz LNG terminala", rekao je i naglasio da će Ministarstvo podržati daljnje povećanje kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu kubika te da se to može ostvariti u tri godine ili prije.

Istaknuo je i da je Ministarstvo podržalo sve investicije u plinsku infrastrukturu, da je puno učinjeno kako bi se plinovod iz Albanije spojio na Dugopolje, kako bi povezali Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku, ali da nije bilo razumjevanja i podrške od susjeda, članica EU. Oni sada žele da povećamo kapacitete LNG teminala, što ćemo i napraviti, rekao je Milatić.

Direktor Podzemnog skladišta plina Okoli Vlado Vlašić podsjetio je da su kapaciteti skladištenja zakupljeni za idućih pet godina te da trenutačno ne postoji poslovni interes korisnika za punjenje skladišta, no vjeruje da će skladište zadržati svoju ulogu te da će, zahvaljujući uključivanju Vlade, osiguravati stabilnost opskrbe.

Vlašić je naglasio da rade na proširenju kapaciteta pa će uskoro početi radovi u Grubišnom Polju, što će toj tvrtki omogućiti pružanje dodatnih usluga u plinskom biznisu.

Direktor LNG Hrvatske Hrvoje Krhen rekao je da su s LNG terminala u Omišlju do sada isporučene 2,4 milijarde prostornih metara prirodnog plina, na terminal je pristalo 28 LNG tankera, a prihvaćeno je oko četiri milijuna prostornih metara ukapljenog prirodnog plina.

LNG terminal ima najveći pojedinačni ulaz na tržište, opkrbljuje oko 55 posto tržišta te je proširen kapacitet uplinjavanja za dodatnih 300 milijuna kubika prirodnog plina. Kapaciteti su posve popunjeni do 2027. godine, a razmatraju se mogućnosi daljnjeg proširenja kapaciteta.

Član Uprave Plinacro-a Marin Zovko najavio je projekte povećanja kapaciteta otpreme plina s LNG terminala, povećanja kapaciteta plinovoda za Mađarsku i Sloveniju, a razmatra se projekt jadranskog plinovoda te povezivanje sa zemljama u okruženju, kao što je BiH.

Direktor za istraživanja i proizvodnju nafte i plina u Ini Nikola Mišetić rekao je da vlastita proizvodnja plina zadovoljava oko 30 posto potreba za plinom u Hrvatskoj. Ina će ove godine uložiti više od milijarde kuna u istraživanja i proizvodnju te su posvećeni i zelenim projektima.

Uoči početka konferencije u dvorani je, zviždeći, prosvjedovalo nekoliko članova Zelene akcije noseći transparente s porukom "Plinski biznis je zločin!", navodeći da fosilna goriva više nisu rješenje, jer uništavaju klimu, već su rješenje obnovljivi izvori energije i mjere energetske učinkovitosti, dok potrebe za plinom treba maksimalno smanjiti.

Tagovi: plin, LNG terminal, Danijel Žamboki, Hrvatska energetska regulatorna agencija, Ivo Milatić, Vlado Vlašić, podzemno skladište Okoli
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE