GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve manje inovacija na području zelenih tehnologija

Sve manje inovacija na području zelenih tehnologija
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 18:00
Autor: SEEbiz
LONDON - Dinamika inovacija u području ekološki prihvatljivih energetskih rješenja usporila se, navodi se u izvješću koje su ovaj tjedan objavili Europski patentni ured i Međunarodna energetska agencija.

Znanstvenici ističu potrebu da se zagrijavanje našeg planeta ograniči na 1,5 Celzijevih stupnjeva, kako bi se zaustavile najgore posljedice klimatskih promjena. To je ujedno i cilj Pariškog klimatskog sporazuma koji su članice UN-a 2016. godine zaključile kao prvi globalni klimatski sporazum.

Mnoge zemlje, uključujući velika gospodarstva, obećavaju drastično smanjiti emisiju stakleničkih plinova ili čak postići neto nultu emisiju do sredine stoljeća ili ubrzo nakon toga.

No, zajedničko izvješće dviju agencija, prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, ističe da oko trećine smanjenja energetskog sektora potrebnih da bi se održivi put do neto nula emisija do 2070. godine ovisi o tehnologiji koja je još u fazi prototipa ili ispitivanja.

"Energetski sektor postići će neto nultu emisiju samo ako se poduzmu snažne i koordinirane mjere za poticanje inovacija", navodi se u izvješću.

I u tom svjetlu, nije ohrabrujuće primijetiti da je između 2000. i 2013. prosječna godišnja stopa rasta patenata u ovom području bila 12,5%, a od 2017. nadalje samo 3%.

Većina novih patenata odnosi se na područje energetske učinkovitosti i tehnologije za prijelaz na nova, ekološki prihvatljivija goriva. Ovi patenti čine oko 60 posto svih. Međutim, broj patenata u području obnovljivih izvora energije opada već gotovo desetljeće, čineći 17% svih patenata u 2019. godini.

Najjači pokretač inovacijske aktivnosti u području čiste energije od 2017. godine su područja baterija ili. skladišta energije, uporaba vodika i pametne mreže. Postoje i tehnologije za prikupljanje i skladištenje ugljika. Udio patenata u tim područjima povećao se s 27 na 34 posto od 2000. do 2019. godine. Povećanje uporabe električnih vozila također značajno doprinosi ovom rastu. prijelaz na električnu mobilnost u prometu.

Iako je Kina vrlo napredna u ovom području, nije na vrhu patenata za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Zemljopisno je prva Europa s 28 posto. Slijedi Japan s 25 posto, Sjedinjene Države s 20 posto, Južna Koreja s 10 posto i potom najveća azijska ekonomija s osam posto.

Tagovi: zelene tehnologije, patenti, zelena energija, inovacije, Međunarodna agencija za energiju
PROČITAJ I OVO
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
PROJEKTI
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
ZAGREB - Na današnjoj sjednici Uprave Ine prezentiran je status projekta Biorafinerija te planovi za naredno razdoblje. Također, otvorena je posebna internetska stranica u svrhu redovitog informiranja javnosti o napretku projekta.
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi u SAD-u nakon hakerskog napada i prevagnula kriza u Indiji koja iz dana u dan bilježi naglo širenje zaraze covidom 19.

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
OIE
Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
LONDON - Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
HAKERI
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
WASHINGTON - Zbog kibernetičkog napada na cjevovod kojim do istočnog dijela Sjedinjenih Država dolazi 45 posto goriva, američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje na pogođenom području kako bi omogućio povećani opseg transporta drugim cjevovodima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE