GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svetska banka podržala tranziciju Srbije ka zelenijoj ekonomiji zajmom od oko 150 miliona evra

Svetska banka podržala tranziciju Srbije ka zelenijoj ekonomiji zajmom od oko 150 miliona evra
ZELENA TRANZICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbeđeno 149,9 mil EUR za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi institucije javnog sektora radi ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta, saopšteno je danas.

- Vlada Srbije je načinila veliki korak napred na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmerena je na jačanje tih napora - rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da stvaranje novih i očuvanje postojećih šansi za poslovanje, ali i uvođenje inovacija sa ciljem ekološki čistijeg i otpornijeg privrednog rasta, može biti izazovno, ali da ima i brojne prednosti.

Taj programski zajam je, kako je navedeno, prvi od dva takva kredita i njime se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se "fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine".

Cilj zajma je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP Elektroprivreda Srbije (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci.

Kroz tu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima Evropske unije o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.

Zajam je pripremljen u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i Nemačkom razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), a obe te institucije će takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.

Tagovi: Svetska banka, zelena tranzicija, Elektroprivreda Srbije
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE