GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talibani postigli dogovor s Rusijom, Afganistan dobiva plin i naftu

Talibani postigli dogovor s Rusijom, Afganistan dobiva plin i naftu
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 08:11
Autor: SEEbiz / klix.ba
KABUL - Predstavnici Afganistana i Ruske Federacije dogovorili su sporazume o kupovini nafte i plina, a dogovor bi uskoro trebao biti i parafiran, priopćilo je Ministarstvo trgovine i industrije Afganistana.

Prema riječima ministra trgovine Nooruddin Azizija, strane su postigle dogovor o transferu nafte iz Rusije u Afganistan, a cijeli proces bio je jako izazovan zbog sankcija koje su nametnute kako Afganistanu tako i Rusiji.

"Neki od naših tehničkih timova još uvijek su u Rusiji i rade na detaljima kao što su transferi novca. S obzirom na to da je većina ruskih i afganistanskih banaka pod sankcijama, transakcije će se odvijati preko treće zemlje", rekao je Azizi, piše afganistanski TOLONews.

Inače, prema podacima Afganistanske trgovinsko-investicijske komore, oujaim godišnje trgovine između Moskve i Kabula porastao je na 170 milijuna dolara.

Upravo je ministar industrije ranije izjavio kako Afganistan želi iz Rusije uvesti naftu i plin u zamjenu za druge proizvode.

"Osim toga, imamo, naprimjer sušeno voće, grožđice i ljekovito bilje. Afganistan je kroz historiju isporučivao velike količine grožđica Rusiji. U Rusiju možemo isporučiti stotine tona takvih proizvoda. Na primjer, cijene ljekovitog bilja su sada vrlo visoke, a Rusija treba takve sirovine za lijekove. I možemo ih koristiti u razmjeni", predstavio je ranije talibanski političar svoje zamisli.

Tagovi: talibani, Afganistan, nafta, plin, ljekovito bilje
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE