GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Termoelektrane na zapadnom Balkanu prijete zdravlju cijele Europe

Termoelektrane na zapadnom Balkanu prijete zdravlju cijele Europe
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 18:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Termoelektrane na ugljen na zapadnom Balkanu prijetnja su zdravlju i sigurnosti europskog stanovništva zbog povećanog emitiranja štetnih tvari, poručili su u srijedu sudionici panela u sklopu obilježavanja europskog Zelenog tjedna.

Termoelektrane u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Kosovu i BiH predstavljaju zdravstvenu i ekonomsku opasnost za stabilnost EU-a jer su glavni izvor zagađenosti koja se rapidno širi cijelom Europom, smatraju predstavnici vodećih europskih organizacija i centara na području zaštite okoliša.

Vlatka Matković, savjetnica za zdravlje i energetiku u Savezu za zdravlje i okoliš (HEAL) kazala je da “zagađenje zraka ne poznaje granice”.

“Onečišćeni zrak sa zapadnog Balkana najprije se širi prema susjednim državama, ali s vremenom dođe do svih zemalja Europske unije”, izjavila je Matković.

Potkrijepila je to istraživanjem iz 2016. koje je pokazalo da je te godine “16 termoelektrana na ugljen na zapadnom Balkanu emitiralo jednaku količinu sumporovog dioksida (SO2) kao i 250 takvih postrojenja u EU”.

Stručnjak Energetske zajednice za životnu sredinu Peter Vajda naglasio je da je zastarjelost jedan od glavnih uzroka štetnog utjecaja termoelektrana.

“Termoelektrane na zapadnom Balkanu izgrađene su prije nekoliko desetaka godina i zbog toga te države ne poštuju standarde kvalitete zraka kakve očekuje Unija”, rekao je Vajda.

Komentirajući rezultate analize Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europske komisije koji pokazuju da zagađenost zraka iz termoelektrana na zapadnom Balkanu godišnje uzrokuje oko 4.000 preuranjenih smrti i otprilike 8.000 slučajeva bronhitisa kod djece, govornici su se složili da postizanje veće kvalitete zraka na tom području mora biti prioritet budućih europskih politika.

Prema riječima Claudia Belisa iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, postoji mnogo pravnih instrumenata za rješavanje problema niske kvalitete zraka koji su ostali “samo na papiru”.

Stvarna provedba zakonodavstva za čisti zrak glavni je uvjet za ostvarivanje cilja nulte stope onečišćenja za netoksičan okoliš koji je Europska komisija iznijela u europskom Zelenom planu.

Dekarbonizacija, sprječavanje onečišćenja zraka, vode i tla, cirkularna ekonomija, razvoj poljoprivrede i zaštita bioraznolikosti temeljna su područja europskih zelenih politika koje su stupile na snagu i na zapadnom Balkanu, no još uvijek nisu dovoljno učinkovite, složili su se govornici.

Europska komisija je prošle godine predstavila ekonomsko-investicijski plan za zemlje zapadnog Balkana koji predviđa do devet milijardi eura pomoći toj regiji za višegodišnje razdoblje 2021.-2027.

Cilj plana je potaknuti dugoročni oporavak regije, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju i poticati suradnju s Europskom unijom.

Njime se predviđaju inicijative za ulaganje u glavne cestovne i željezničke veze u regiji, obnovljive izvore energije i prijelaz s ugljena, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova, infrastrukturu za gospodarenje otpadom i otpadnim vodama te uvođenje širokopojasne infrastrukture.

Zbog sve veće potrebe za smanjenjem emisija i interesa za zaštitu prirode, Europska unija ovaj je tjedan organizirala virtualni Zeleni tjedan, najveće događanje na području zelenih politika s brojnim panelima i savjetovanjima.

Građani tako imaju priliku sudjelovati u raspravama i razgovorima o ekologiji i zdravlju, bioraznolikosti i ekosistemima, proizvodnji i konzumaciji i smjernicama k postizanju zelenih promjena na području i izvan EU-a.

Tagovi: Savezu za zdravlje i okoliš, Peter Vajda, termoelektrane na zapadnom Balkanu, Zeleni tjedan, Vlatka Marković
PROČITAJ I OVO
HEP: Cijena struje za domaćinstva ove zime neće se mijenjati
STRUJA
HEP: Cijena struje za domaćinstva ove zime neće se mijenjati
ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić potvrdio je da će cijena struje za domaćinstva ove zime ostati nepromijenjena.
Ćorić: Da nije Vlada intervenirala gorivo bi u utorak znatno poskupjelo
PORUKE
Ćorić: Da nije Vlada intervenirala gorivo bi u utorak znatno poskupjelo
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak navečer objavio je na Twitteru da bi zbog nastavljenog uspona cijena nafte u utorak svjedočili značajnom poskupljenju goriva na benzinskim crpkama da Vlada nije prošli tjedan donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
Cijene goriva ograničene, ali poskupljuje autoplin
AUTOPLIN
Cijene goriva ograničene, ali poskupljuje autoplin
ZAGREB - Stranica Cijenegoriva javlja da bi od sutra moglo doći do poskupljenja jedne vrste goriva kojoj Vlada nije ograničila cijenu
Italija priprema reformu tržišta energenata
REFORME
Italija priprema reformu tržišta energenata
MILANO - Italija se sprema reformirati tržište energenata i ublažiti rast maloprodajnih cijena za ranjiva kućanstva sustavnim praćenjem energetskog siromaštva, pokazao je u ponedjeljak prijedlog vladine uredbe.
Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu
PLIN
Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu
MOSKVA - Ruski Gazprom nije na današnjoj aukciji za studeni rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE