GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Teška 2020. godina za Transgaz

Teška 2020. godina za Transgaz
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / InterCapital
ZAGREB - U 2020. godini Transgaz je zabilježio pad prodaje za15%, pad EBITDA-a od 12%, i smanjenu neto dobit od 34%.

U 2020. godini Transgaz je zabilježio 15-godišnji pad operativnog prihoda prije aktivnosti uravnoteženja i građenja u iznosu od 1,332 milijarde RON. Takvo smanjenje uglavnom bi se moglo pripisati padu robnih prihoda za 106,4 milijuna RON.

Carine su se smanjile u 2020. godini uglavnom zbog Naredbe 10/2017 predsjednika ANRE-a o izmjeni Naredbe 32/2014 predsjednika ANRE-a o odobravanju Metodologije reguliranog prijenosa plina, ukupnog prihoda i reguliranih carina, koja utvrđuje sve veće za 5% godišnje postotka za koji se odobreni prihod vraća primjenom tarife za rezervaciju kapaciteta, do 85%, i smanjenjem postotka za koji se odobreni prihod vraća primjenom robne tarife.

Operativni troškovi smanjili su se za 11% na godišnjoj razini i iznose 1.099 milijardi RON. Takvo smanjenje uglavnom bi se moglo pripisati nižim ostalim operativnim troškovima za 67,1 milijuna RON, na temelju smanjenja ispravka vrijednosti zbog umanjenja kratkotrajne imovine. Nadalje, troškovi rezerviranja za rizike i naknade bili su niži za 65,61 milijuna RON, uglavnom zbog evidentiranja odredbe o istrazi koju je provelo Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja u 2019. godini.

Kao rezultat gore spomenutog, tvrtka je zabilježila bruto dobit od 233,8 milijuna RON, što predstavlja smanjenje od 31% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U 2020. godini tvrtka je zabilježila pad neto dobiti od 34%, koja iznosi 224,6 milijuna RON.

Tagovi: Transgaz, nafta, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 67 dolara, poduprte slabijim dolarom i podacima koji pokazuju veliki pad američke proizvodnje zbog vala polarne hladnoće u Teksasu.
Zoran Miliša napušta E.ON Hrvatska
PROMJENE
Zoran Miliša napušta E.ON Hrvatska
ZAGREB - S krajem svibnja 2021. tvrtku E.ON Hrvatska sporazumno napušta Zoran Miliša, direktor E.ON-ovih operativnih kompanija za opskrbu električnom energijom i plinom.
UNDP starteški važan partner u daljem razvoju srpske energetike
PARTNERI
UNDP starteški važan partner u daljem razvoju srpske energetike
BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa stalnom predstavnicom UNDP u Srbiji Fransin Pikap o saradnji dve institucije u oblasti energetike, a posebno energetske efikasnosti, digitalizaciji i daljem unapređenju rodne ravnopravnosti.
Zelena akcija i Zelena Istra traže poništenje okolišne dozvole za TE Plomin 1
ZAHTJEVI
Zelena akcija i Zelena Istra traže poništenje okolišne dozvole za TE Plomin 1
PULA - Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je u četvrtak da su udruge Zelena akcija i Zelena Istra na Upravnom sudu u Rijeci protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja podnijele tužbu kojom traže da se poništi okolišna dozvola za termoelektranu na ugljen Plomin 1.
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 66 dolara, potaknute sporim oporavkom proizvodnje u SAD-u nakon vala polarne hladnoće i slabijim dolarom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE