GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tijekom 2020. na europskim rijekama uklonjeno više od 100 brana

Tijekom 2020. na europskim rijekama uklonjeno više od 100 brana
BRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 11:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europski pobornici slobodnih rijeka uklonili su tijekom 2020. više od 100 brana i drugih barijera slijedeći Strategiju EU o bioraznolikosti koja zagovara 25.000 km slobodnih rijeka.

Podaci su rezultat prvog istraživanja napretka uklanjanja barijera u Europi kojeg je provela Svjetska zaklada za migraciju riba, a objavljeni su na mrežnoj stranici damremoval.eu

Tijekom 2020 u Europi je uklonjena 101 brana, što je više nego u SAD, gdje je uklonjeno 69 takvih prepreka na rijekama. Najveća je srušena u Francuskoj, 36 metara visoka brane Venzins. Rijeka Sèlune uskoro će biti slobodna nakon što se ukloni druga najveća brana ne njezinu toku, što je planirano za jesen, kaže se.

Inače, najviše je tijekom 2020. brana uklonjeno u Švedskoj, njih 37, a slijede Španjolska, Velika Britanija i Francuska s po 15 brana. U Litvi je prva brana uklonjena sakupljanjem sredstava putem crowdfundinga.

Hrvatske nema na tome popisu.

Europska strategija biološke raznolikosti cilja do 2030. u EU obnoviti 25.000 kilometara rijeka tako da slobodno teku. Stručnjaci se slažu da se cilj može postići samo uklanjanjem tisuća prepreka, od kojih većina više ne ispunjava svoju prvotnu svrhu ili je potpuno napuštena, kaže se.

Nedavni projekt AMBER, kojeg je financirala EU, procijenio je da je ukupan broj prepreka u Europi mnogo veći nego što se ranije mislilo, te da nije manji od 1,2 milijuna. Od svih tih prepreka, gotovo 200 tisuća njih ili oko 15 posto, smatra se zastarjelim i nepotrebnim.

Pregrade poput brana blokiraju riječnu povezanost i bitno stanište čine nedostupnim migratornim ribama. Zalihe ribe u Europi smanjile su se za 94 posto u samo 50 godina. Od ključne je važnosti da se svjetske žile ponovno otvore za ribe, divlje životinje i ljude koji o njima ovise, kazao je direktor Svjetske zaklade za migraciju riba Herman Wanningen.

Rezultati studije predstavljeni su također na međunarodnoj konferenciji održanoj u lipnju, na kojoj je sudjelovalo više od 3500 zainteresiranih iz više od 90 zemalja.

Tagovi: brane, barijere, energetika, Europska strategija biološke raznolikosti
PROČITAJ I OVO
Putin: Gazprom poštuje sporazume s europskim zemljama o plinu
PLIN
Putin: Gazprom poštuje sporazume s europskim zemljama o plinu
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Gazprom u potpunosti provodi dugoročne sporazume s europskim zemljama o opskrbi plinom.
Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara, pritisnute neočekivano snažnim rastom zaliha u SAD-u i neravnomjernim oporavkom od pandemije covida 19 koji raspiruje sumnju da su sadašnje cijene neodržive.
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u ovoj godini
SNIŽENE PROCJENE
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u ovoj godini
BERLIN - Njemačka vlada u srijedu je znatnije smanjila prognozu rasta u ovoj godini, ističući da su oporavak otežali uska grla u opskrbi poluvodičima i sve veći troškovi energije, dok bi u 2022. gospodarstvo trebalo rasti snažnije no što su očekivali.
Njemačka će odobriti certifikat za Sjeverni tok 2
PLINOVOD
Njemačka će odobriti certifikat za Sjeverni tok 2
BERLIN - Mogućnost slanja ruskog plina u Njemačku plinovodom Sjeverni tok 2 neće ugroziti opskrbu Europske unije plinom, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva, pripremajući teren za izdavanje regulatorne dozvole.
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, poduprte nedostatnom ponudom i snažnom potražnjom u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE