GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tijekom 2020. na europskim rijekama uklonjeno više od 100 brana

Tijekom 2020. na europskim rijekama uklonjeno više od 100 brana
BRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 11:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europski pobornici slobodnih rijeka uklonili su tijekom 2020. više od 100 brana i drugih barijera slijedeći Strategiju EU o bioraznolikosti koja zagovara 25.000 km slobodnih rijeka.

Podaci su rezultat prvog istraživanja napretka uklanjanja barijera u Europi kojeg je provela Svjetska zaklada za migraciju riba, a objavljeni su na mrežnoj stranici damremoval.eu

Tijekom 2020 u Europi je uklonjena 101 brana, što je više nego u SAD, gdje je uklonjeno 69 takvih prepreka na rijekama. Najveća je srušena u Francuskoj, 36 metara visoka brane Venzins. Rijeka Sèlune uskoro će biti slobodna nakon što se ukloni druga najveća brana ne njezinu toku, što je planirano za jesen, kaže se.

Inače, najviše je tijekom 2020. brana uklonjeno u Švedskoj, njih 37, a slijede Španjolska, Velika Britanija i Francuska s po 15 brana. U Litvi je prva brana uklonjena sakupljanjem sredstava putem crowdfundinga.

Hrvatske nema na tome popisu.

Europska strategija biološke raznolikosti cilja do 2030. u EU obnoviti 25.000 kilometara rijeka tako da slobodno teku. Stručnjaci se slažu da se cilj može postići samo uklanjanjem tisuća prepreka, od kojih većina više ne ispunjava svoju prvotnu svrhu ili je potpuno napuštena, kaže se.

Nedavni projekt AMBER, kojeg je financirala EU, procijenio je da je ukupan broj prepreka u Europi mnogo veći nego što se ranije mislilo, te da nije manji od 1,2 milijuna. Od svih tih prepreka, gotovo 200 tisuća njih ili oko 15 posto, smatra se zastarjelim i nepotrebnim.

Pregrade poput brana blokiraju riječnu povezanost i bitno stanište čine nedostupnim migratornim ribama. Zalihe ribe u Europi smanjile su se za 94 posto u samo 50 godina. Od ključne je važnosti da se svjetske žile ponovno otvore za ribe, divlje životinje i ljude koji o njima ovise, kazao je direktor Svjetske zaklade za migraciju riba Herman Wanningen.

Rezultati studije predstavljeni su također na međunarodnoj konferenciji održanoj u lipnju, na kojoj je sudjelovalo više od 3500 zainteresiranih iz više od 90 zemalja.

Tagovi: brane, barijere, energetika, Europska strategija biološke raznolikosti
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE