GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tijesna ponuda podigla cijene nafte iznad 123 dolara

Tijesna ponuda podigla cijene nafte iznad 123 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 18:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 123 dolara budući da je tijesna ponuda zasjenila strahovanja da bi potražnju mogla zakočiti recesija i opetovano uvođenje strogih ograničenja u Kini zbog novog vala covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 123,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent višoj cijeni, od 121,74 dolara.

Tržišta su se danas fokusirala na nedostatnu opskrbu, koju je dodatno zaoštrio pad izvoza iz Libije zbog političke krize.

Ni ostali proizvođači iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni njihovi partneri ne uspijevaju iskoristiti svoje proizvodne kvote, a Rusiji su zapadne zemlje uvele embargo.

"Globalna tržišta ni izdaleka nisu pokrila smanjenu rusku proizvodnju zbog kontinuiranog pritiska na derivate širom svijeta i nedovoljnih ulaganja u povećanje opskrbe iz članica OPEC-a i drugih izvora", naveo je u bilješci Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Švicarska banka UBS podigla je tako procjenu cijene barela u Londonu do kraja rujna na 130 dolara, te na 125 dolara u sljedeća tri tromjesečja, s do sada prognoziranih 115 dolara.

"Niske zalihe nafte, sve manji slobodni kapaciteti i rizik da će ponuda u idućim mjesecima rasti slabije od potražnje potaknuli su nas da podignemo prognozu cijene nafte", objasnila je banka.

Tržište sada očekuje objavu podataka o zalihama u SAD-u u prošlom tjednu koje će Američki institut za naftu objaviti tokom dana a vlada sutra. kako bi procijenili aktualno stanje u opskrbi.

Šest analitičara prognoziralo je u Reutersovoj anketi da će izvješća pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,2 milijuna barela i rast zaliha benzina za oko 800.000 barela. Zalihe derivata, koje uključuju dizel i lož ulje, po njihovoj su procjeni stagnirale.

Zabrinutost za opskrbu potisnula je u drugi plan strahovanja da bi potražnja u Kini mogla oslabiti zbog opetovanog uvođenja strogih mjera suzbijanja covida 19 nakon otkrivanja novog žarišta u Pekingu, baš kada su vlasti počele ublažavati ograničenja.

Značajniji rast cijena spriječila je pad prognoza OPEC-a da će potražnja za naftom u idućoj godini usporiti budući da visoke cijene nafte potpiruju inflaciju i koče gospodarski rast.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 120,63 dolara, što znači da je bio jeftiniji 2,53 dolara nego dan ranije.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
NAFTA
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
BEOGRAD – Naftna industrija Srbije raspisala je danas tender za nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte čiju isporuku očekuje u periodu april – decembar ove godine.
Barel nafte iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 87 dolara, a u fokusu je i dalje očekivani rast potražnje u Kini.
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
POTEZI
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
PULA - Krajem prosinca 2022. slovenska naftna tvrtka na sat je vremena zatvorila gotovo sva prodajna mjesta Petrola i Croduxa (koji spadaju pod istu firmu), osim onih na autocestama i nautičkim benzinskim servisima.
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
ZELENA ENERGIJA
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
BEOGRAD - Za preferiranog dobavljača vetroturbina za projekte vetroparkova Košava faza II, Kula 2 i Ram, koje zajednički realizuju kompanije Fintel Energija i MK Grupa, kao i za projekte Kula 3 i Kula 4, koje izvodi Fintel Energija, izabrana je kompanija Zhejiang Windey Co. LTD, objavila je danas MK Grupa.
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
POSLOVI
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
ZAGREB - Janaf je izvijestio kako je s društvom INA d.d. sklopio Ugovor o transportu nafte za količinu od min. 1.600.000 tona do max. 2.160.000 tona nafte na dionici Omišalj – RN Rijeka u razdoblju do 31.12.2023. godine te Ugovor o skladištenju sirove nafte u razdoblju do 31.12.2025. godine koji obuhvaća kapacitete od 79.385 m³ na Terminalu Omišalj i od 70.000 m³ na Terminalu Sisak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE