GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tim Kabel otkazao ugovor slovenskom Petrolu

Tim Kabel otkazao ugovor slovenskom Petrolu
ZABORAVILI NA SOLIDARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2022 / 20:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tim Kabel, najveći distributer kabela u Hrvatskoj, otkazao je danas ugovor slovenskom Petrolu o kupnji goriva na njihovim benzinskim crpkama nakon jednosatnog prosvjednog zatvaranja prodajnih mjesta te slovenske tvrtke i najave tužbe prema Vladi RH.

‘Mislim da dolazi vrijeme kad bi pojam solidarnosti trebao biti prisutan u hrvatskom društvu. To oni nisu prepoznali i tvrtka Tim Kabel ne želi poslovno surađivati s tvrtkama kojima je enormna dobit važnija od solidarnosti prema građanima i kupcima u državi u kojoj posluju‘, poručio je Ivan Topčić, vlasnik Tim Kabela, piše Jutarnji list.

Topčić ističe da ne žele poslovati s tvrtkama koje nemaju razumijevanja u teškim situacijama za građane države u kojoj posluju, tim više što Petrol tužbu ne priprema prema domicilnoj državi Sloveniji.

Odluku drugog najvećeg lanca benzinskih crpki u državi Petrola da poslovnu štetu od ograničavanja cijena goriva prvo pokuša naplatiti dogovorom s državom ili tužbom protiv nje, zasad, kako smo danas utvrdili, neće slijediti nijedan drugi vlasnik benzinskih crpki u državi.

U najvećem lancu benzinskih crpki Ini, primjerice, kako je danas otkrio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, zadovoljni su najavljenim povećanjem trgovačkih marži s postojećih 65 lipa na 75 lipa po litri goriva, a iz Udruge malih trgovaca naftnim derivatima poručili su da zasad ostaju pri ustavnoj tužbi protiv Vladinih mjera ograničavanja cijena goriva.

- Prije mjesec dana osobno sam komunicirao prema Ini da Vlada razmišlja, ako dođe do stabilizacije cijena na tržištu Mediterana, marže trgovaca vratiti na onu razinu koje su bile u lipnju ove godine, od 75 lipa po litri. Iz Ine su pozdravili takav korak i ocijenili da bi to bio veliki doprinos našoj naftnoj industriji - naveo je Filipović u istupu nakon sastanka s Upravom Petrola danas ujutro.

Ministar gospodarstva poručio je da Vlada "neće nikome dopustiti da u ovako teškoj situaciji gura ruku duboko u džep hrvatskih građana, pa ni Petrolu". Izrazio je "neugodno iznenađenje ponašanjem Petrola", jer su, kazao je, "predstavnici Ministarstva prije nekih mjesec dana komunicirali s Petrolom oko vraćanja marži na razinu koja je bila u lipnju ove godine".

Otkrio je da su mu predstavnici slovenske kompanije prenijeli zahtjeve koje je utvrdila Skupština dioničara Petrola. Od Vlade, prenio je Filipović, Petrol traži povećanje marži na prodaju goriva sa sadašnjih 65 lipa na kunu te ukidanje regulacije cijena goriva u Hrvatskoj.

- Uprava Petrola govorila mi je o tome da će oni, ne budu li se stvari odvijale onako kako su oni zamislili, podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske - naveo je Filipović, ne spominjući najavljeni iznos tužbe Petrola od 45,6 milijuna eura za koliko je slovenska kompanija, prema njezinu izračunu, oštećena zamrzavanjem cijena goriva od veljače ove godine do sada.

Komentirajući nezadovoljstvo Petrola maržama od 75 lipa koje nudi Vlada, Filipović je upozorio da su i u Sloveniji istovrsne marže 75 lipa.

Tagovi: Tim Kabel, Petro, gorivo, cijene goriva, Davor Filipović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE