GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko bi se trebao bojati zaustavljanja ruske opskrbe energijom?

Tko bi se trebao bojati zaustavljanja ruske opskrbe energijom?
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 09:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uoči zaustavljanja isporuke ruskog plina Bugarskoj i Poljskoj 27. travnja, i prošlotjednog prijedloga Europske unije o embargu na rusku naftu do kraja godine, Allianz donosi najnovije istraživanje o zemljama koje bi bile najranjivije u slučaju zaustavljanja ruske opskrbe energijom.

Ako bi se taj scenarij ostvario do trećeg kvartala 2022. godine, u idućoj zimi bi najveće posljedice osjetile zemlje koje najviše ovise o ruskom plinu, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Njemačku, Češku, Slovačku, Nizozemsku, Austriju, Rumunjsku, Italiju i Poljsku.

U Hrvatskoj najveću bruto vrijednost izloženu riziku nosi prehrambena industrija, nakon čega slijedi struja i plin. Prema udjelu zaposlenosti izloženom riziku u industrijama koje se najviše oslanjaju na ruski plin, Hrvatska se nalazi na desetom mjestu.

U istraživanju se kaže kako EU može lako upravljati trenutnim embargom na uvoz sirove nafte iz Rusije. U roku od dva mjeseca ili više, članice OPEC-a mogle bi povećati proizvodnju sirove nafte na razine iz druge polovice 2018. (što podrazumijeva +3,3 Mbb/d u odnosu na Q1 2022.), a Norveška, SAD i UK bi mogle dodati još +0,5 Mbb/d na globalni izlaz. To bi više nego kompenziralo trenutni ruski izvoz sirove nafte od 3 Mbb/d. Da je EU danas uvela embargo, mi očekuje se dva mjeseca viših i promjenjivih svjetskih cijena nafte, nakon čega bi se one trebale povući na sadašnje razine.

Nasuprot tome, trenutačno zaustavljanje uvoza prirodnog plina iz Rusije vjerojatno bi izazvalo ozbiljne poremećaje u opskrbi energijom za mnoge zemlje članice EU. Ako se scenarij “blag-outa” – odnosno zaustavljanje cjelokupnog ruskog izvoza energije – materijalizira do trećeg tromjesečja 2022., zemlje koje uvelike ovise o ruskom plinu, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Njemačku, Češku, Najviše bi muke iduće zime imale Slovačka, Nizozemska, Austrija, Rumunjska, Italija i Poljska. Prisluškivanje novih dobavljača, zamjena plina drugim energentima i nekima samo-racioniranje privatnog sektora kao odgovor na nevjerojatno visoke cijene ne bi bilo dovoljno da se premosti nastali jaz u opskrbi plinom.

Tagovi: ruska nafta, nafta, ruski plin, Allianz
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima potaknute oskudnim zalihama i izgledima povećanja potražnje tijekom ljetne sezone putovanja u najvećem svjetskom potrošaču sirove nafte SAD-u.
Četiri zemlje žele pola stanovnika EU-a opskrbljivati zelenom energijom
ZELENA ENERGIJA
Četiri zemlje žele pola stanovnika EU-a opskrbljivati zelenom energijom
ZAGREB - Danska, Belgija, Nizozemska i Njemačka imaju ambiciju izgradnjom energetskih otoka u Sjevernom moru gotovo udesetostručiti proizvodnju zelene električne energije kako bi elektrane na vjetar do 2050. održivom energijom opskrbljivale pola stanovnika EU-a, izjavio je u srijedu danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen.
Klisović: Jedna od varijanti je i da Gradska plinara Opskrba otiđe u stečaj
OTKRIĆA
Klisović: Jedna od varijanti je i da Gradska plinara Opskrba otiđe u stečaj
ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je u srijedu vezano za probleme poslovanja Gradske plinare Zagreb Opskrba, kojoj je na jedan dan bio blokiran račun, da konačnog rješenja još nema, ali je jedna od varijanti da Opskrba otiđe u stečaj.
Srbija će dio svojih zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
PLIN
Srbija će dio svojih zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - Srbija će skladištiti svoj prirodni plin u mađarskim skladištima plina za iduću zimu, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u srijedu nakon razgovora sa srbijanskim ministrom financija.
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
ODLAZAK
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
LONDON - Savjetnica za sigurnost u naftnoj i pliskoj kompaniji Shell Caroline Dennett podnijela je ostavku i optužila poslovodstvo da nisu zaštitili okoliš te da kompanija "uzrokuje ekstremne štete našoj klimi, okolišu, prirodi i ljudima".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE