GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko je Boštjan Napast, novi šef Energie Naturalis?

Tko je Boštjan Napast, novi šef Energie Naturalis?
SKICA ZA PORTRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2023 / 17:13
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Poslovnu zajednicu zaintrigirala je informacija objavljena ovih dana prema kojoj se Pavao Vujnovac povlači s mjesta predsjednika Uprave PEnergie Naturalis u vlasništvu Prvog plinarskog društva.

Energiju naturalis napušta i Damir Spudić, dosadašnji CFO. Vujnovac i Spudić i u Enni će u budućnosti preuzeti nadzorne funkcije, baš kao što to čine i u drugim tvrtkama i projektima u kojima se g. Vujnovac pojavljuje kao investitor.

Ne manje iznenađenje leži u činjenici što će Vujnovca na ovoj pozicijski zamijeniti iskusni slovenski menadžer Boštjan Napast.

- Čovjeka kao što je Boštjan dugo sam želio vidjeti u našem timu. Drago mi je da su se okolnosti poklopile i da se moja želja sada realizirala. On je vrhunski profesionalac s velikim iskustvom u energetici i sjajnim rezultatima u logistici. Cijenim njegove ljudske i profesionalne kvalitete i vjerujem da ENNA grupi donosi upravo ono što nam treba u zahtjevnim planovima koje smo si zacrtali. Upravljanje ENNA grupom mu prepuštam s punim povjerenjem i imat će moju punu podršku kao i podršku cijelog sustava - izjavio je vlasnik i dosadašnji predsjednik uprave Enne Pavao Vujnovac.

Boštjan Napast je sveučilišni diplomirani inženjer strojarstva. Profesionalnu karijeru započeo je 1995. godine u tvrtki Projekta inženjering d.o.o. u Ptuju kao projektant strojarskih instalacija. Karijeru je nastavio kao vodeći projektant u mariborskoj tvrtki Menerga Energie-Technologie d.o.o. Godine 1998. zaposlio se u Petrolu d.d., gdje je obnašao više rukovodećih funkcija. Kao direktor Petrolove područne veleprodajne jedinice Maribor uspješno je proveo restrukturiranje spomenute poslovne jedinice.

U Petrolu je 2004. godine preuzeo vođenje sektora prodaje naftnih derivata, a od 2005. do 2009. godine kao član uprave bio je zadužen za energetiku, investicije, tehnički razvoj i kvalitetu. U tom razdoblju sudjelovao je u digitalizaciji i optimizaciji procesa tvrtke, čime je značajno doprinio uspješnosti tvrtke. Nakon isteka mandata dvije je godine nastavio raditi kao savjetnik uprave tvrtke Petrol. Godine 2011. preuzima vođenje tvrtke Geoplin doo, koju kroz deset godina uspješno transformira iz lokalne u regionalnu tvrtku.

Njegov petogodišnji mandat predsjednika Uprave Luke Koper d.o.o. d. započela je odlukom Nadzornog odbora društva od 3.12.2021. a tu je funkciju napustio prije samo nekoliko tjedana.

Ljubljansko Delo prije nekoliko tjedana je objavilo intervju s Napastom, jedno od pitanja je bilo je li on inženjer energetike ili logističar.

„Energetika je postala jedna od najvažnijih tema u globalnoj ekonomiji. Konkurentnost gospodarstva ovisi o pouzdanim i konkurentnim inputima. Bez konkurentskih uvjeta za energetiku teško je zamisliti konkurentnost gospodarstva. U fokusu mi je bila logistika, no tijekom energetske krize kolege su me pitali kako gledam na stanje i razvoj energetskog tržišta. Razmijenili smo mišljenja i stavove. Sjećam se vremena kada su plin i struja bili iznimno jeftini. U to vrijeme nitko nije razmišljao o dugoročnom najmu jer su energenti bili dostupni, također po prihvatljivoj cijeni. Došli smo u doba kada je potrebno razmišljati u smjeru pouzdanosti, au tom pogledu cijena je ključna kategorija. Što se tiče pitanja jesam li logističar ili energetičar, odgovor je i jedno i drugo", rekao je. Energia naturalis, kao što je rečeno, pokriva oba područja

Tagovi: Boštjan Napast, Pavao Vujnovac, energia Naturalis, Petrol, Damir Spudić, Luka Koper
PROČITAJ I OVO
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
SOLARI
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
BEČ - U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE