GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Prepucavanje oko krivca za skupi plin neće pomoći građanima

Tomašević: Prepucavanje oko krivca za skupi plin neće pomoći građanima
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 11:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak da prepucavanje oko toga tko je najodgovorniji za rast cijena plina poslovnim korisnicima u Zagrebu neće puno pomoći građanima, već mora pronaći rješenje, u suradnji s državom.

“Prepucavanje tko je tu najodgovorniji neće puno pomoći građanima, pronalaženje rješenja svakako uključuje razgovore s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Mora se naći rješenje, nema tu alternative”, kazao je Tomašević na konferenciji za medije.

Rekao je to komentirajući jučerašnju izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je novu upravu Zagrebačkog holdinga optužio da nije reagirala kad je mogla, a da je Tomašević preuzimanjem odgovornosti za Zagreb preuzeo odgovornost i za Plinaru, bez obzira tko joj je direktor.

Poslovnim korisnicima u Zagrebu cijene plina od studenog porasle su višestruko, nekima i do 400 posto, a zbog propusta u nabavi plina u kolovozu prošle godine smijenjen je direktor Gradske plinare Zagreb Opskrba Igor Pirija, za kojeg je Tomašević rekao da je “HDZ-ov kadar”.

“Sve sam rekao jučer u Gradskoj skupštini, objasnio sam detaljno da su ugovori s varijabilnom cijenom potpisivani u lipnju, a s kupcima su se potpisivali ugovori po fiksnoj cijeni još tamo negdje u ožujku, travnju”, kaže Tomašević.

Potvrdio je da će Grad Zagreb pučkoj kuhinji na Svetom Duhu podmiriti razliku u cijeni računa za plin.

“Zagreb financira rad kuhinje sa 700.000 kuna godišnje iz proračuna. Naravno da ćemo povećati subvenciju i pokriti razliku koja nastaje zbog povećanih računa plina”, poručio je Tomašević.

Gradska skupština nije prihvatila prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a o Plinari
Komentirao je i savjetovanje o nacrtu prijedloga Odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana, koje traje do 17. veljače, istaknuvši kako je ideja prijedloga omogućiti građanima da prikupljanjem potpisa mogu određenu temu staviti na glasanje u Gradskoj skupštini.

Tomašević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar potpisali su u petak ugovor o prijenosu vlasništva pet domova za starije u Zagrebu bez naknade.

U ruke Grada Zagreba prelaze nekretnine pet domova - Peščenica, Medveščak, Centar, Sveti Josip i Sveta Ana, koje su dosada bile u formalnom vlasništvu HZMO-a.

“Osnivačka prava prenesena su prije 20 godina, međutim nije bilo preneseno vlasništvo nad nekretninama. Zagreb je ulagao u nekretnine iako nije bio njihov vlasnik, tu su bili problemi vezani uz prijave za EU fondove”, kaže Tomašević dodajući da se time raščišćavaju odnosi između grada i države.

Zagrebu preostaje riješiti vlasništvo nad nekretninama još dva doma, vrijednost nekretnina tih pet domova je viša od pola milijarde kuna, no Gradu Zagrebu vlasništvo je preneseno bez naknade.

Serdar je podsjetio kako 2020. donesena odluka Vlade kojom je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zaduženo da u suradnji s HZMO-om uredi vlasništvo nad domovima za starije i prenese ga na osnivače, odnosno županije, što je bilo i u slučaju Grada Zagreba.

Tagovi: Tomislav Tomašević, plin, Gradska plinara opskrba, Tomislav Ćorić, Igor Pirija
PROČITAJ I OVO
Agrosolarne elektrane veliki potencijal Hrvatske
POTENCIJALI
Agrosolarne elektrane veliki potencijal Hrvatske
ZAGREB - Danas je u Zagrebu održana prva konferencija posvećena agrosolarnim elektranama, inovativnom pristupu korištenja energije sunca kojim se stvara sinergija poljoprivredne i energetske proizvodnje.
Ograničena opskrba i izgledan europski embargo poduprli cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Ograničena opskrba i izgledan europski embargo poduprli cijene nafte
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, nastavljajući oprezni ovotjedni rast poduprt naznakama slabe opskrbe i izglednim europskim embargom na uvoz ruske nafte unatoč protivljenju Mađarske.
Ništa od točenja u susjedstvu: Od petka samo Mađarima gorivo po povlaštenoj cijeni
ODLUKE
Ništa od točenja u susjedstvu: Od petka samo Mađarima gorivo po povlaštenoj cijeni
BUDIMPEŠTA - Samo će Mađari od petka moći kupovati gorivo po povlaštenoj cijeni, a automobili sa stranim tablicama po tržišnoj cijeni, rekao je u četvrtak predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.
HEP ODS ulaže 90 milijuna kuna u napredne mreže
ULAGANJA
HEP ODS ulaže 90 milijuna kuna u napredne mreže
ZAGREB – HEP- Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) održao je informativnu radionicu u sklopu „Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža“ s ciljem prezentacije ostvarenih rezultata u implementaciji projekta na distribucijskom području Elektre Zagreb u koje se ulaže oko 90 milijuna kuna.
Novak: Ruska proizvodnja nafte ove godine će biti nešto manja
PROCJENE
Novak: Ruska proizvodnja nafte ove godine će biti nešto manja
TEHERAN – Proizvodnja nafte u Rusiji mogla bi pasti s prošlogodišnjih 524 milijuna tona na 480-500 milijuna tona 2022. godine, rekao je danas novinarima potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE