GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Prepucavanje oko krivca za skupi plin neće pomoći građanima

Tomašević: Prepucavanje oko krivca za skupi plin neće pomoći građanima
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 11:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak da prepucavanje oko toga tko je najodgovorniji za rast cijena plina poslovnim korisnicima u Zagrebu neće puno pomoći građanima, već mora pronaći rješenje, u suradnji s državom.

“Prepucavanje tko je tu najodgovorniji neće puno pomoći građanima, pronalaženje rješenja svakako uključuje razgovore s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Mora se naći rješenje, nema tu alternative”, kazao je Tomašević na konferenciji za medije.

Rekao je to komentirajući jučerašnju izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je novu upravu Zagrebačkog holdinga optužio da nije reagirala kad je mogla, a da je Tomašević preuzimanjem odgovornosti za Zagreb preuzeo odgovornost i za Plinaru, bez obzira tko joj je direktor.

Poslovnim korisnicima u Zagrebu cijene plina od studenog porasle su višestruko, nekima i do 400 posto, a zbog propusta u nabavi plina u kolovozu prošle godine smijenjen je direktor Gradske plinare Zagreb Opskrba Igor Pirija, za kojeg je Tomašević rekao da je “HDZ-ov kadar”.

“Sve sam rekao jučer u Gradskoj skupštini, objasnio sam detaljno da su ugovori s varijabilnom cijenom potpisivani u lipnju, a s kupcima su se potpisivali ugovori po fiksnoj cijeni još tamo negdje u ožujku, travnju”, kaže Tomašević.

Potvrdio je da će Grad Zagreb pučkoj kuhinji na Svetom Duhu podmiriti razliku u cijeni računa za plin.

“Zagreb financira rad kuhinje sa 700.000 kuna godišnje iz proračuna. Naravno da ćemo povećati subvenciju i pokriti razliku koja nastaje zbog povećanih računa plina”, poručio je Tomašević.

Gradska skupština nije prihvatila prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a o Plinari
Komentirao je i savjetovanje o nacrtu prijedloga Odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana, koje traje do 17. veljače, istaknuvši kako je ideja prijedloga omogućiti građanima da prikupljanjem potpisa mogu određenu temu staviti na glasanje u Gradskoj skupštini.

Tomašević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar potpisali su u petak ugovor o prijenosu vlasništva pet domova za starije u Zagrebu bez naknade.

U ruke Grada Zagreba prelaze nekretnine pet domova - Peščenica, Medveščak, Centar, Sveti Josip i Sveta Ana, koje su dosada bile u formalnom vlasništvu HZMO-a.

“Osnivačka prava prenesena su prije 20 godina, međutim nije bilo preneseno vlasništvo nad nekretninama. Zagreb je ulagao u nekretnine iako nije bio njihov vlasnik, tu su bili problemi vezani uz prijave za EU fondove”, kaže Tomašević dodajući da se time raščišćavaju odnosi između grada i države.

Zagrebu preostaje riješiti vlasništvo nad nekretninama još dva doma, vrijednost nekretnina tih pet domova je viša od pola milijarde kuna, no Gradu Zagrebu vlasništvo je preneseno bez naknade.

Serdar je podsjetio kako 2020. donesena odluka Vlade kojom je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zaduženo da u suradnji s HZMO-om uredi vlasništvo nad domovima za starije i prenese ga na osnivače, odnosno županije, što je bilo i u slučaju Grada Zagreba.

Tagovi: Tomislav Tomašević, plin, Gradska plinara opskrba, Tomislav Ćorić, Igor Pirija
PROČITAJ I OVO
Italija postala najveći europski uvoznik ruske nafte
PARADOKS
Italija postala najveći europski uvoznik ruske nafte
ZAGREB - Dok EU nastoji smisliti kako smanjiti veliku ovisnost o ruskim energentima i raspravlja o uvođenju embargu na rusku naftu, na terenu se zbivaju zanimljivi preokreti te je Italija toliko povećala uvoz ruske sirove nafte da je postala najveći europski pomorski hub za dopremu ruske nafte tankerima, pretekavši na toj poziciju Nizozemsku.
Vučić: Razmišljamo o izgradnji nuklearki
OPCIJE
Vučić: Razmišljamo o izgradnji nuklearki
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se "razmišlja" o izgradnji malih modularnih nukelarnih elektrana u Srbiji, jer će time električna energija biti osigurana.
Peticija Znanstvenika za klimu za hitno oslobađanje energetske ovisnosti EU o Rusiji
STAVOVI
Peticija Znanstvenika za klimu za hitno oslobađanje energetske ovisnosti EU o Rusiji
ZAGREB - Znanstvenici za klimu Hrvatska pokrenuli su peticiju koju je potpisalo više od 70 ambasadora europskog klimatskog pakta kojom se zahtjeva hitno oslobađanje energetske ovisnosti Europske unije o Rusiji.
Katar želi diverzificirati kupce plina
AMBICIJE
Katar želi diverzificirati kupce plina
FRANKFURT - Katar želi diverzificirati kupce svog prirodnog plina, kazao je katarski ministar za energiju za njemačke novine Handelsblatt, što Njemačkoj može otežati nastojanje da prestane ovisiti o ruskoj energiji
Rusija prestala isporučivati plin Finskoj
PLIN
Rusija prestala isporučivati plin Finskoj
HELSINKI - Rusija je u subotu prekinula isporuke prirodnog plina Finskoj koja je odbila plaćati energent u ruskoj nacionalnoj valuti, objavila je nacionalna finska energetska tvrtka Gasum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE