GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević smjenjuje direktora Plinare

Tomašević smjenjuje direktora Plinare
SMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2021 / 19:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Igor Pirija, direktor tvrtke Gradska plinara Zagreb-Opskrba, kako doznaje Jutarnji list, bit će smijenjen s te pozicije zbog propusta oko nabave plina, o čemu smo danas pisali.

Iz Grada nam je neslužbeno potvrđena ova vijest, a u tvrtki u sastavu Zagrebačkog holdinga upravo traje unutarnja kontrola da bi se utvrdilo kako je došlo do propusta u osiguravanju dovoljnih kapaciteta prirodnog plina.

Uprava GPZ-a-Opskrba, podsjetimo, krivo se "kladila" i nije na vrijeme osigurala dovoljne količine plina po znatno nižim cijenama, pa su sada prisiljeni nakon poremećaja na tržištu kupovati plin na burzi po tri do četiri puta većoj cijeni. Zbog toga su najavili i poskupljenje tog energenta svim poduzetnicima od 1. studenoga, pa čak i onima s kojima imaju potpisane ugovore o zajamčenoj cijeni plina, što je prvi put u povijesti da se neće poštivati ugovorne obveze.

GPZ-Opskrba morala je ići na ovaj drastičan potez jer bi inače došli u tešku financijsku situaciju u kojoj bi upitni postali radna mjesta i plaće 130 zaposlenika, pa i opstanak tvrtke, a iz Grada sada procjenjuju da bi se gubitak mjerio na razini do 100 milijuna kuna.

GPZ-Opskrba u kategoriji poduzetništvo ima oko 8000 kupaca. Od toga, njih 4300 nema ugovorenu cijenu plina i njih ne trebaju niti obavještavati o promjeni cijene. Njima će se automatski povećati cijena, ovisno o tome kolika će biti na burzi 1. studenoga. Ono što iz Grada napominju jest da će oni, kao i svi drugi, imati pravo na raskid ugovora bez penala, no teško da će itko ići na to jer cijene plina na tržištu divljaju i nije realno da bi kod ostalih opskrbljivača dobili nižu cijenu.

No, 3400 poduzetnika ima potpisane ugovore s GPZ-Opskrbom pa će njih morati obavijestiti o povećanju cijena, iako su ugovorili nižu cijenu. U toj kategoriji od oko 3400 poduzetnika, postoje i veliki kupci s ugovorima koji imaju zaključane cijene i njima se ipak, kažu nam sugovornici, cijena neće dirati. Za otprilike dvadesetak velikih kupaca koji nemaju ugovore cijena plina će se povećati, a postoji i još jedna kategorija velikih kupaca koji su ugovorili cijenu veću od 60 eura po megavatsatu i njih se također neće dirati. S oko 70 velikih kupaca se trenutačno pregovara i očekuje se da bi se mogao postići dogovor oko cijene plina.

Iz Grada napominju kako je za kućanstva i javne ustanove, poput škola i vrtića, osigurana dovoljna količina plina i za njih se cijena neće mijenjati. I iz Vlade su, podsjetimo, poručili kako građani do 1. travnja mogu biti mirni jer se dotad cijena plina neće mijenjati, unatoč poremećajima na tržištu. Kada je riječ o poduzetništvu koje kupuje plin od GPZ-Opskrbe, njihovu cijenu ne regulira država, odnosno HERA, nego cijenu slobodno formira prodavatelj po ugovornim uvjetima koji ovise i o kretanju tečaja eura i dolara. No, zbog destabilizacije na plinskom tržištu i zato što na vrijeme nisu osigurali dovoljne količine plina po povoljnoj cijeni, GPZ-Opskrba donijela je odluku kojom uvodi privremenu korekciju plina svim kupcima iz kategorije poduzetništva u trajanju od pet mjeseci, od 1. studenoga 2021. do 31. ožujka 2022. godine.

Zahvaljujući toj mjeri, cijena plina određivat će im se za svaki mjesec, ovisno o kretanju cijena na najbližoj burzi - Srednjoeuropskom plinskom čvorištu. Cijena se u tom slučaju utvrđuje kao mjesečni prosjek indeksa CEGHIX plus fiksni dio u koji ulaze operativni troškovi i oni za transport plina. Fiksni dio cijene iznosi 7,55 eura.

Prema poslovnom izvješću za prošlu godinu, GPZ-Opskrba zabilježila je dobit od 1,7 milijuna kuna. Poduzetništvu su prodali 125 milijuna metara kubičnih plina i od toga uprihodili 284,7 milijuna kuna.

Prema istom izvješću, GPZ-Opskrba sklopila je ugovore s poduzetnicima za 2020./2021. po cijenama plina nižim nego što je to bilo 2019./2020. godine.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Gradska plinara Zagreb, plin
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE