GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU

Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 12:21
Autor: SEEbiz
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.

Istraživanja Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) i Centra za proučavanje demokracije (CSD) pokazuju da se čini da ruska nafta u velikim količinama ulazi u EU preko Turske.

Viši energetski analitičar CSD-a kaže da je Turska postala strateška tranzitna točka za ruske naftne proizvode koji se preusmjeravaju u EU, generirajući stotine milijuna poreznih prihoda za Kremlj.

Od veljače 2023. do veljače 2024. Turska je povećala kupnju iz Rusije za 105 posto u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. U istom je razdoblju turski izvoz goriva u EU skočio za 107 posto.

"To ne znači da je svaki teret goriva koji stiže u EU iz Turske ruski. Turska ima rafinerije koje mogu preraditi gotovo milijun barela sirove nafte dnevno. A turske će tvrtke također vjerojatno preprodavati dio neruskog goriva EU-u ”, navodi se u izvješću.

Općenito, shema kroz koju rusko gorivo stiže u EU povezana je s rupom u sankcijama. Unatoč ograničenjima, postoji dopuštenje uvoza "mješanog" goriva u EU ako je označeno kao nerusko.

Prema istraživanju, ova je shema Moskvi donijela do tri milijarde eura iz samo tri luke (Ceyhan, Marmara Ereğlisi i Mersin) u 12 mjeseci nakon što je EU zabranio rusko gorivo u veljači 2023.

Na primjer, jugoistočna luka Ceyhan ima ograničene cestovne i željezničke veze s rafinerijama, što joj daje malo načina za primanje velikih pošiljki goriva osim tankera koji su usidreni na njezinim terminalima.

Od veljače 2023. do 2024. luka je primila približno 22 milijuna barela goriva, od čega je 92 posto došlo iz Rusije, što je trostruko više od količine koju je uvezla iz Moskve prethodne godine. U istom razdoblju 85 posto izvoza goriva iz luke otišlo je u EU.

Slična situacija događa se u zapadnoj luci Marmara Ereğlisi i južnoj luci Mersin. Obje su luke pokazale slične godišnje skokove ruskog uvoza – udvostručenje u Marmara Ereğlisiju i utrostručenje u Mersinu – što se poklopilo s porastom izvoza u EU.

Carinske vlasti u Grčkoj, jednom od najvećih uvoznika takvog goriva, izjavile su da provode "adekvatne kontrole u fazi carinjenja i nakon toga" te da "do danas nisu otkriveni nikakvi prekršaji".

Međutim, u izvješću se objašnjava da se u praksi provjerava dokument koji ukazuje na podrijetlo tereta, a koji se naziva "potvrda o podrijetlu".

Uvoz goriva s ruskim dokumentima uglavnom je protuzakonit prema zakonima EU-a, ali jednostavno "rebrandiranje" turskih starih isporuka novim turskim certifikatom nije.

Tagovi: turska, rusija, sankcije, nafta, erdogan, putin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte u padu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte u padu
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju. Na raspoloženje na tržištima i dalje utječu informacije o rastu zaliha nafte u SAD-u.
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
NAJAVE
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
BANJA LUKA - Uoči početka izgradnje plinovoda Pale - Jahorina, planiran je sastanak menadžmenta "Sarajevogasa" i "Srbijagasa" sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi se preciznije dogovorila izgradnja gasovoda od Beograda do Banja Luke.
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
TRENDOVI
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
NEW YORK - Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE